Hétvége

2016.09.02. 17:25

A rendőrségi kapu új élete

Ismét maradandót alkotott a nemrég hivatalosan is bejegyzett dunaföldvári AztaKeservit Értékőr Egyesület. A földvári Kecskeugrató és a dunaújvárosi Aranyvölgyi úti kerítés festése után a városvezetés rájuk bízta a Beszédes József Általános Iskola új szárnyán a régi bejárat festését.

L. Mészáros Irma

Az egykori rendőrségi épületet az elmúlt hónapokban iskolává átalakították. A régi kapu mögött tornaszobát alakítottak ki.

AztaKeservit! Ferenczi Zsolt az utolsó ecsetvonások közben - elkészült az iskola új szárnyán a régi bejárat festése

A Kossuth utcai járdán a bölcsődéből, óvodából jövet nem egy kisgyermek megáll, rácsodálkozik a készülő képre. Az egyikük, Horinger Krisztina ecsetet is kap, festhet egy virágot. Az évnyitó délutánján meg már az elsős Kiss Domán Lajost fényképezi itt az édesapja.

Az első osztályos Kiss Domán Lajost fényképezik szülei a frissen festett falnál Fotók: L. Mészáros Irma

Ottjártamkor, a meleg augusztus végi napon az alkotók - Ferenczi Zsolt, Farkas Erik, Karádi Ákos, Szávolovits Szabolcs - nagy gondossággal az utolsó simításokat végezték a festményen.

Karádi Áron, Szávolovits Szabolcs, Ferenczi Zsolt alkotás közben

Az utcafontra néző kapu eredeti funkciója adhatta az alapötletet Ferenczi Zsoltnak, a terv készítőjének, aki a kapun belépő két kisgyermeket állította a kép középpontjába. Mintha a dantei jelképek erdején át vezetné a nézőt. Hiszen egy új világ nyílik meg az iskolába lépéskor a gyermekek előtt is. A könyvekkel a tudás csodás birodalmába lépnek. S e világ közepén ott áll a mesék égig érő fája. De ez mégsem romantikus festmény, hanem valami más. Mert ott van egy kérdőjel. A magyar klasszikus költő, Vörösmarty kételyei is megszólalnak: ment-e, megy-e a könyvek által a világ elébb? Reméljük, mire a most belépő gyerekek felnőnek, a válasz igenlő lesz.

A humor, az irónia, a kétely kell a léleknek, hogy erősödjön. Ferenczi Zsolt is mosolyogva emlékezik: Tizenöt évvel ezelőtt - amikor graffitizés gyanújával többször bekísértek itt -, nem gondoltam volna, hogy egykor majd én festhetem ilyenre a rendőrség befalazott kapuját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!