Hétvége

2017.06.02. 15:46

A trianoni békeszerződés nemzetgyilkos rendelkezés

A magyar történelem egyik nagy tanulsága, hogy nemzeti történelmét magának a magyar nemzetnek kell írnia, mert más néptől csak annyit lehet várni, amennyi annak saját nemzeti érdekeibe beleilleszthető.

Farkas Lajos

Nagyon jó példa erre a trianoni békeszerződés nemzetgyilkos rendelkezése, amikor is Magyarországot a történelem során szinte páratlanul megcsonkították, területének több mint a kétharmadát, lakosságának pedig több mint felét akaratuk ellenére szláv és román uralom alá helyezték.

A 1910-ben még 20 886 487 fős Magyarország lakossága a békeszerződést követően 7 615 117 főre esett vissza. Csaknem teljesen elvesztek az ország természeti kincsei, az aranya, ezüstje és sója szinte teljesen, vastermelésének 81, széntermelésének 86 százalékát elvesztette. Az új, trianoni határok megbontják a természetes folyamrendszer egységét, valamint a közlekedési rendszerét. Fontos vasúti csomópontok, mint például Nagyvárad, Szabadka, Eszék, Kassa és Pozsony kerül a határon kívülre.

Elvesznek a felvidéki bányászvárosok, ahová annak idején a török dúlás végett megmenthető vagyonával menekült a magyar lakosság, ezzel is gazdagítva az ottani térséget. Elvész Erdély, amely mindig is fontos gazdasági és kulturális központja volt a mindenkori magyar társadalmaknak. Elvész Délvidék, a kiváló bácskai és bánsági termőföld, a szerémségi borvidék.


A trianoni békeszerződés után Magyarszágot feldarabolták, területének több mint kétharmadát elveszítette
Grafika: Kanizsa Újság

Elvész Fiume, a kikötőváros, amelyet szinte teljesen magyar pénzből építettek és korszerűsítettek, s ezzel együtt elvész kijáratunk az Adriai-tengerre is. A magyar hadsereg létszámát 35 000, a tiszti karét 1750, az altiszti karét 1313 főben maximálták. A hadsereg kiegészítésére csak a toborzást engedélyezték.

Megtiltották légierő és nehézfegyverek tartását, csupán 185 ágyút engedélyeztek - miközben a kisantant országai, tehát Jugoszlávia, Csehszlovákia és Románia felfegyverkezett. Nem engedélyezték repülőgépek és hadihajók gyártását. A flotta csupán három felderítő naszádból állhatott, az adriai hadiflottát elkobozták az olaszok részére.

A trianoni békeszerződés a nemzetközi jognak az elkorcsosulása, amelyet a bosszú és a gyűlölet szült, és ez majd jellemző lesz az egész XX. század szellemére is.

A koldusszegény, csonka országot még jóvátételre, háborús kártalanításra és a menekülő százezrek eltartására is kötelezték, egy bolsevista diktatúra és román országrablás után. A békeszerződés diktálói között sokan voltak olyanok, akik már régóta készültek Magyarország megcsonkítására, ez a terv még az 1848-49-es levert szabadságharcra nyúlik vissza. Voltak, akik tudatlanságukkal váltak részeseivé egy nemzetcsonkításnak, és voltak, ami fájó, hogy még ma is vannak olyanok, akik megpróbálják Trianon döntéseit igazolni.


Benárd Ágost, a küldöttség vezetője és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és államtitkár elhagyja a trianoni békediktátum ünnepélyes aláírása után a versailles-i, Nagy-Trianon kastélyt 1920. június 4-én
Fotó: Wikipédia

Magyarország évszázadokon keresztül az európai civilizáció és kereszténység bástyájának a szerepét töltötte be, így az európai civilizáció meg is menekült a különböző keleti, barbár betörésektől, míg mi folyamatos veszteségeket halmoztunk fel. Európa nemzetei soha nem mutattak ez végett sem hálát sem részvétet. Mindig is idegen testnek tartottak - és tartanak mai is - bennünket, magyarokat, egy germán és szláv tengerben, itt Európa közepén. Nincs természetes szövetségesünk, ezért fontos annak a tudatnak a kialakítása, hogy csakis egymásra, magyar a magyarra számíthat.

Nincs más út!

Ha ezt nem tudjuk megérteni és önös kis érdekeinket helyezzük előtérbe, menthetetlenek leszünk, ha végre felfogjuk a nemzeti egységében rejlő erőt, akkor itt, a Kárpát-medencében a következő 1100 évben is lesz magyar nemzet, tetszik ez valakinek vagy sem!Ezért nagyon fontos, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét, az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

A tragikus sorsdöntésre való emlékezésnek fontos célja, hogy tudatosítsa a Kárpát-medencében élő magyarság összetartozását, és itt különösen fontos az anyaországban élő magyarok tudatának az erősítése, mert ennek fontosságára a határon túli magyarok már rég rájöttek. Ami érdekes, hogy ma is valamennyi román, szerb vagy szlovák politikai párt, ha szóba kerül ez a téma, ebben a kérdésben összezárnak, függetlenül attól, hogy bal- vagy jobboldali, liberális, vagy zöldpárti képviselőről van szó. Ők is pontosan tudják, hogy mi történt 1920. június 4-én.

A trianoni békeszerződés egyik fő vádpontja Magyarország ellen az volt, hogy nem bánt megfelelően a területén élő nemzeti kisebbségekkel. Nézzük sorba: Horvátország, mint a szent korona tagországa teljes önállóságot élvezett közigazgatási, nyelvi, kulturális és vallási téren. A szerbek szintén; ortodox egyházi tevékenységüket a mindenkori magyar hatalom csak segítette, annak ellenére, hogy a szerb nacionalizmus és magyarellenesség melegágya volt, akárcsak a szerb iskolák.

Hasonló volt a helyzet a románokkal és a szlovákokkal is. Nem véletlen, hogy az új jugoszláv, csehszlovák és román hatalmak első dolga volt gátolni a magyar oktatást és hitéletet, hiszen ha valakik, akkor ők pontosan tudták, hogy a nemzeti érzés fő támasza az iskola és a templom. Erdélyben, de Délvidéken is hatványozottan üldözték a protestáns, elsősorban a református, evangélikus és unitárius lelkészeket, mert potenciális ellenségnek tartották őket. Sajnos ez a tendencia ma is folytatódik az elcsatolt területeken, igaz burkoltabb, finomabb formában.

A trianoni események kapcsán az emberben ilyenkor akaratlanul is felmerül a következő kérdés, hogy lehet ezt az igazságtalanságot valahogy orvosolni? Miután megszűnt Jugoszlávia, Csehszlovákia, felbomlott a Szovjetunió, így a hozzájuk csatolt valamikori magyar területek sorsa mi lesz?

A második világháborút lezáró békeszerződések cikkelyei kimondják az európai határok sérthetetlenségét, ezt a hetvenes évek végén Helsinkiben valamennyi akkori európai és amerikai vezető politikus is aláírta. Ezek szerint az európai határokat nem lehet erőszakkal megváltoztatni.

Igen, de akkor most mi zajlik Ukrajnában? A Krím félszigetet az ottani orosz lakosság védelme érdekében már elcsatolták, a helyzet úgy alakul, hogy több kelet-ukrán megye is Oroszországhoz csatlakozna, és ez az orosz politika nem most kezdődött. Biztosan emlékeznek a 2008-as grúziai eseményekre, ahol is hasonló ürüggyel az oroszok elszakították Dél-Oszétiát és Abháziát Grúziától. Rájuk nem vonatkoznak a nemzetközi egyezmények? Tudom Oroszország világhatalom, tele energiaforrásokkal, mi pedig

Sok magyar politikus nyilatkozta azt tíz évvel korábban, hogy amennyiben bekerülünk az Európai Unióba és eltűnnek a határok, úgy orvoslásra kerülnek a trianoni sebek. Ez az elmélet sem működik tökéletesen. Gondoljunk csak arra, hogy néhány évvel ezelőtt, egy augusztus 20-ai ünnepségre nem engedték be a szlovák hatóságok Sólyom László akkori magyar köztársasági elnököt Párkányba.

Vagy a szintén uniós tag Szlovákiában megfosztják állampolgárságuktól azokat, akik felveszik a magyar állampolgárságot. Továbbá létezik egy Benes-dekrétum, minek értelmében másodrangúak azok a magyar polgárok, akik már évszázadokon keresztül élnek azon a földön. Hogy a szintén uniós Romániában rendszeresen előveszik a magyar kártyát, ha a belpolitikai érdekek úgy kívánják, hogy gyalázzák emlékműveinket, kulturális helyeinket, hogy a különböző sporteseményeken rendszeresen magyarellenes transzparensek láthatóak, de sorolhatnám még sokáig. Választ én nem tudok adni az imént feltett kérdésekre. Én európai és békepárti vagyok, nem hiányolok összetűzést e kérdésben a szomszédos népekkel, de mint történész szeretem körbejárni a dolgokat.

Egy biztos: a mai magyar emberben is ott van az igazságérzet, akárcsak azokban az emberekben, akik azt akkor át is élték 1920-ban. Tudatosítani kell minden magyar emberben, hogy ez számunkra mekkora katasztrófa volt, de meg kell, hogy értsék a körülöttünk élő nemzetek is, hogy ez nekünk mit jelent. Végezetül csak annyit, hogy én délvidéki származású vagyok. Amikor itt, Magyarországon mint magyar állampolgár a különböző hivatalos okmányok végett kitöltöm a különböző űrlapokat, és ott a születésem helyét kérik, mindig úgy írom be, hogy Szabadka. Érdekes, amikor a kért hivatalos magyar okmányt megkapom, abban az van írva, hogy Subotica. Ez van az útlevelemben, a személyi igazolványomban, a jogosítványomban is.

Tudom, hogy az Országgyűlés jó néhány évvel ezelőtt hozott egy olyan döntést, hogy a hivatalos helységneveket kell alkalmazni, és én mint törvénytisztelő ember el is fogadom, de mint magyar embert - zavar. Ha történetesen New Yorkban születtem volna, akkor rendben van, mert annak mindig is az volt a neve, de egy ezeréves magyar Szabadkát miért kell itt Magyarországon is hivatalosan Suboticának nevezni? Ezért fontos, hogy igenis véssük tudatunkba ezeket az eseményeket, és legalább mi, magyarok használjuk a Pozsony nevet Bratislava, a Kassát Kosice, Kolozsvárt Cluj Napoca, Nagyváradot Oradea, Szabadkát Subotica és Újvidéket Novi Sad helyett, mert ellenkező esetben fokozatosan a mi tudatunkba is beágyazódnak ezek az idegen nevek, és ezzel egyre inkább elérik céljukat azok, akik akkor ezt a nemzetgyalázatot tudatosan elkövették.

Én bízom abban, hogy az országszerte folyó, Trianonról szóló megemlékezések, továbbá emlékművek és országzászlók felállításai, erősíteni fogják a magyarság összetartó erejét, és azt a tudatot, hogy csakis magunkban bízhatunk, függetlenül attól, hogy milyen a politikai nézetünk, hovatartozásunk, vallásunk, korunk, társadalomban betöltött szerepünk. Csakis egymásban bízhatunk! Magyar a magyarban! Különben elveszünk!

Az egy örök igaz Isten áldja meg magyar hazánkat és magyar nemzetünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!