Hétvége

2017.07.28. 15:41

Eszterlánc - Álmok és Illuziók

Eszter tanácstalanul állt a ruhásszekrény előtt, mert nem tudta, mit vegyen fel. Délelőtt mutatják be új főnökét, délután jönnek hozzá egy megbeszélésre, este színház, előtte nem lesz ideje átöltözködni. Ennyi szempontot összeegyeztetve választotta ki végül a sötétkék háromrészes kosztümét.

Szente Tünde

Kislányként nyaranta a parkba leterített pléden öltöztették, fésülgették a szőke, barna és vörös hajú babáikat. Karcsi is közéjük ült, felnőve divattervező lett. Egy későbbi találkozáskor, amikor a foglalkozására terelődött a szó, Karl Lagerfeldre hivatkozott: „A divat az álmokról és az illúziókról szól.”

Eszter akkor érezte magát jól egy nem hétköznapi eseményen, amikor legújabb ruhakollekciójában feszíthetett. Olyankor átlényegült, magabiztosabbá vált. A legutóbbi forró nyáresti partin könnyed, tarka virágmintás, vadonatúj, piros vászonruhát viselt. Éva teljesen odavolt az egyedi készítésű olasz darabért. A vászon természetessége a múltba nézést és a fenntartható jövő üzenetét hordozta magában.

Párizsban találkozott először Eszter az össze nem illő ruhadarabok merészségével. A vékony francia nőkön keveredtek a stílusok, az anyagok, az egységes, harmonikus, klasszikus szabásvonalakat felváltották a széttördelt felületek, szabálytalan formák. Érettebb fejjel ébredt rá, hogy a divat akarva-akaratlanul, része az életének. Katalin az évszakok végén túlad a teljes ruhatárán, helyet biztosítva a trendi daraboknak, Zsuzsi szekrénypolcai roskadoznak a holmiktól, holott csak egy-kettő a kedvence.

Miként a divat, Eszter öltözködése is sokat változott, bátran keveri a stílusokat. A high-tech műanyagokkal szemben a természetes anyagokat részesíti előnyben, az évek múlásával az „ápol és eltakar” elvet követi. A színek lényegesek a választásaiban, imádja a föld és az ősz színeit. Volt már piros korszaka, akkor a haját is burgundi vörösre színezte.

Ildikó figyelemmel kíséri a divat alakulását, de csak azokat az elemeket követi, amelyekhez amúgy is vonzódik, így például az idei nyárban a csíkosat. A francia forradalom óta egyre gyorsabban váltják egymást a trendek, szinte követhetetlen a változás. A rokokó idejére jellemző öltözködési mánia mára ismét tetten érhető. Fokozatosan megszűnt a társadalmi hovatartozást kifejező öltözködés, néhány évtizede megjelentek a kész ruhákat árusító butikok. Amíg a nyolcvanas években még a különböző stílusok egymás mellettisége volt a jellemző, a kilencvenes évektől egy öltözködésen belül, egy időben viselt különböző stílusok hibridjei vegyes érzelmeket váltanak ki, főként az idősebbekben.

A történelmi események az újkori tudományos-technikai szemléletváltozás hatására felgyorsultak, s a változásokra leghamarabb és legérzékenyebben az öltözködés reagált. Az öltözködés a mozgás- és gondolatszabadságot, a véleménynyilvánítás és választás szabadságát tükrözi. A vágyott dolgokat minden kor embere utánozta, másolta, a tömegtermelés és a tömegkommunikáció hatására a divat hozzáférhetővé vált mindenki számára. A márka-koppintás, a hamisítvány érvényesülése pedig a világ mítosztalanítását jelzi - felvetéssel hívta magára Eszter figyelmét Aranyosi Zsuzsa textiltervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!