Hétvége

2015.08.18. 17:16

Als´alapi lányok, isten véletek

Somogyi Imréné, Lidike néni 1975 óta táncol az alapi Mezőföld Népi Együttesben. Senki sem mondaná meg, hogy 72 éves kortalan, amikor magára ölti a gyönyörű népviseletet, és felmegy a színpadra. Tartást, emberséget, sugároz, és úgy táncol, hogy az valami gyönyörűség.

Körmendi Erzsébet

Volt kitől tanulni. Lidike felnőttként, az együttes jelenlegi vezetője Kő Imréné Marika kislányként táncolt együtt Alap község két népművészet mestere díjat kapott táncosával, néhai Fekti Józseffel és néhai Ulicza Jánosnéval, akiknek táncai, énekei felkerültek a szellemi és kulturális örökségek listájára. Az alapi ugrós- és kanásztánc a maga nemében egyedülálló a táncnemek között, az egyik legismertebb Fejér megyei tánctípus, és országosan is elismert, ezért bekerült Fejér megye értéktárába is. Olvashatnak róluk a Falvaink jussa című könyvben, Fekti József és Ulicza Jánosné szobrát pedig az alapi művelődési ház előtt láthatják a szintén falubeli híres prímás, Kuti Ferenc szobrával együtt.

A Mezőföld Népi Együttes hölgykoszorúja

Az alapi táncegyüttes többször megbicsaklott, de hamvaiból mindig újra éledt. Lidike néni még emlékszik arra, amikor a Tutyi kő, tutyi kő, tutyi mellé kapca kő, kapca mellé tugyi kő... dalra, kopogós papucsban járták az üvegest. Lidike része volt a csapatnak, amikor Kemény Istvánné először a hetvenes években felrázta a Pávakört, aztán később újjá élesztette az együttest, és ismét visszahívta a nagy öregeket . Lidikéék akkor sem mondtak nemet, amikor a jelenlegi vezető, Kő Imréné Marika újra összeszedte a táncosokat a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején.

Jelenleg három generáció táncol együtt a Mezőföldben. Lidike egymagában alkot egy generációt. Fáradhatatlan. Imád táncolni, a gyerekeknek is átadta tudását annak idején az óvodában, ahol dajka volt, és üveges táncra tanította a lányoka. Örül annak, hogy most van utánpótlás, és szép eredményeket érnek el.

Az alapi táncosok, asszonyok, lányok és legények máig ápolják mezőföldi hagyományokat, mellettük más tájegységekről is adnak ízelítőt, galgamenti palóc, magyarbődi, bodrogközi, kazári táncok is szerepelnek a repertoárjukban. Igyekeznek mindenhonnan eredeti ruhát beszerezni, ha nem sikerül, az alapi Takácsné Bense Erika varrja meg a gyönyörű tájegységi népviseletet.

Az együttes négy arannyal tért haza a Fejér megyei néptánc minősítőről, és a megyéből egyetlenként tagja a Muharay Elemér Népművészeti Szövetségnek. A lelkes csapat repertoárjából, a szép alapi táncokból legközelebb a héten, a székesfehérvári Királyi napokon láthatnak ízelítőt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!