Hétvége

2008.09.27. 02:28

Az Emlékmű Bizottság emléke

Áll egy emlékmű a dunaújvárosi, avagy pentelei temetőben, amely nem csak jelentésében, hanem magamagában is emlék. Fájdalmasan csekély példányszámban megjelent, ma már ritkán található könyv szól róla.

nincs nev

A dunapentelei Tóth József mezőgazdász, 1949-től 1985-ig pentelei népfronttitkár könyvének olvastán jutottam erre a következtetésre.

A már évtizede halott Tóth úr 1995-ben vetette papírra a Dunapentele II. világháborús áldozatainak 1985-ben állított emlékmű történetét. Szépen, tömören, világosan, bölcsen.

Kitűnő szerzőnk 1982-ben javasolta, hogy a II. világháború áldozatainak is állítsanak emlékművet Pentelén.

Ma talán sokakat meglep, hogy az akkor létező egyetlen párt, az MSZMP városi bizottságán Grosch Andrásné politikai munkatárs azt közölte vele: semmi akadálya egy ilyen emlékmű felállításának.

Támogatta az ötletet Csima Sándorné városi népfront-titkár is - akkor. A penteleiek lelkesen fogadták az elgondolást: Emlékmű Bizottságot alakítottak, melynek tagjai Bogdán József, Horváth Lászlóné, Farkas Lajos, Bakos Antal, Dénes Ferencné, Farkas György, Tóth József lettek. 1983. decemberében már a tanácselnök, Sárosi József is azt mondta: emlékmű állításának nincs akadálya. A helyet is kijelölték a temetőben.

Ám Takács Imre, a megyei pártbizottság vezetője kijelentette: Amíg én itt leszek, Dunaújvárosban nem lesz emlékmű! Mi az, hogy még a neveket is felírni, akik közül sokan fasiszták voltak! Az egész ügyet állítsák le!

Sokáig senki nem mondta ki nyíltan, miért halódik a terv, pedig az áldozatok nevének felvéséséről már lemondtak a kezdeményezők. Akik közben gyűjtést is szerveztek a lakosság körében (637 család 107 710 forintot adott össze!), s maguk derítették fel az áldozatok névsorát.

Aztán 1984. szeptember 25-én a népfront városi elnöksége határozatot hozott, hogy leállítják az ügyet, (felelősöket nem keresnek, bár erre is elhangzott javaslat: Horváth János pártbizottsági munkatárstól), a pénzt zárolják, a bizottságot feloszlatják - amíg más, országos határozat nem születik...

Ekkor már megvoltak az emlékmű tervei (Palotás József szobrász készítette, ingyen), és megvoltak az emlékmű bazaltoszlopai a zalahalápi kőbányában (a bányamester szavai: Kibír még a magyar föld annyit, hogy ilyen célra ingyen adjanak! )

Az Emlékmű Bizottság ezek után (példátlan módon!) nem oszlott fel - csak meghúzódott a körzeti népfront-vezetőség mögött.

S lőn: 1985. februárjában a népfront, valamint a kormány tanácsi hivatala úgy foglalt állást, hogy lehetséges emlékművet állítani a II. világháború áldozatainak. Ettől fogva hiába volt minden huzavona: december 7-én felavatták a három kőoszlopból álló emlékművet, tábláján a hivatalosan jóváhagyott felirattal: A háború, a fasizmus dunapentelei áldozatainak emlékére - 1939-1945 - Pentele városrész lakói - 1985 . Ám az áldozatok névsorát a bizottság tagjainak kellett titokban, egy kapszulában az emlékmű talapzatába csempészni...

E névsorral csak 1990-ben lehetett kiegészíteni a művet, dr. Varga Lajos, a város utolsó tanácselnöke támogatásával. Kilencvenkettő, a fronton elveszett katona , negyvennégy, a helyi hadműveletek során elesett, s ötvenhat, deportálás után a koncentrációs táborokban elhunyt, összesen százkilencvenkét ember nevét őrzi az utóbb felállított két márványtábla.

Ami egyben Tóth József és az Emlékmű Bizottság kitartó tagjainak emlékműve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!