Hétvége

2016.12.09. 17:10

Az időtlen Valóság - "Élni akarok, nem túlélni!"

Csodálatos életerő és bölcs derű sugárzik beszélgetőtársamból, Molnár Éva Zsófiából. A Kiút a korlátok közül című könyv szerzője Dunaújvárosból indult, és ma is kötődik városunkhoz.

Várkonyi Zsolt

- Kevesen tudják rólad, hogy itt nőttél fel Dunaújvárosban. Ma Eindhovenben élsz, szép családod van Hogyan kerültél oda?

- A Szerelem szólított. Diákként ismerkedtem meg férjemmel, Kees-szel az Eindhoveni Műszaki Egyetem és az ELTE matematikus szakjai között kezdődő cserekapcsolatban. Eszem ágában sem volt Hollandiába menni! Ízig-vérig magyar voltam, vagyok, erős családi kötelékkel, máig tartó magyar barátságokkal. (Édesapám a mai Dunaújvárosi Egyetem elődjének legendás alapító igazgatója, anyu a város bukottakat matektanárokká varázsoló Zsuzsa nénije volt.) A magyar nyelvnél mélyebb, szebb nyelvet nem ismerek, hobbim a magyar néptánc volt (maradt is, amikor elég jól mozgok!), amely fiatalabb lányom és holland barátja kedvence lett.

De leendő férjem túl bölcs, megbízható, szerelmes társnak tűnt ...

- A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják. Az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait, és megtámadja azokat. A betegségnek mintegy kétszer annyi nő esik áldozatául, mint férfi. Tankönyvszerűen találkoztál az SM-mel, ám nem nyugodtál bele a folytatásba. Többször is felálltál ebből. Hol tartasz most?

- Lelkileg, tudatosságban mérföldkövekkel tovább, mint a Kiút a korlátok között című könyvem megírásakor tavalyelőtt. Az SM a tanítómesterem: a kétségbeejtő helyzetekből látszólag nincs kiút! De ÉLNI akarok, nem túlélni! A különböző kultúrákból, mentalitásból, személyes háttérből született házasság is komoly kihívások elé állított. A szerelem kezdetén, fiatal fejjel az ember nem tudhatja, milyen meghatározó a másik gyerekkori tapasztalata, látott mintái

Testileg a kihívás, a küzdelem nem csökkent: tavaly tanultam felnőttként negyedszer újra járni, tavalyelőtt másodszor újra állni (!) és járni - de ismét, huszonnégy évi SM után is a saját lábamon állok és megyek! A járás még messze nem korlátlan, de javulgat, és megteszem a megtehetőt! Így senki se ijedjen meg, ha időnként tolószékben lát!

A család minden évben együtt karácsonyozik. Éva mellett két lánya Celine (b) és Susanne áll. A képet Kees készítette fotó: Családi felvétel

- Az életünk nem attól boldog, ha nincs gondunk, és sohasem szenvedünk, hanem attól, ha megtanulunk a gondokkal bánni. - írod a Kiút a korlátok közül című könyv ajánlójában. Ez életfilozófiáddá vált, amely írásaidban is megjelenik. Állandó szerzőnkké váltál az Égből pottyant gondolatokkal. Mi inspirált erre?

- Ugyanaz, ami a könyvem írására is: számomra is meglepő fölismerésekhez jutottam, és a legtöbbször sikerült megőrizni életvidámságom, életerőm. De a szenvedést kísérő fájdalmat - akár testi, akár lelki - őszintén meg kell élnünk, hogy elengedjen, mint az örvény, ami, ha nem tiltakozunk, lehúz a folyó fenekére, s a mélyponton kidob. És nem kell ahhoz sem ragaszkodnunk, amit élvezünk: minden élmény mulandó! Fontos elfogadnunk, hogy az élet változó, s jó nincs rossz nélkül. Rájöttem: van ennél mélyebb, időtlen Valóság Áldás, hogy az Élet első kézből tanított-tanít erre, nem kellett hozzá közvetítő: guru, ideológia, tudomány s vallás! De mindenre tiszta vallással, bölcs tudománnyal, valódi bölcsességgel rezonálok. Késztetést érzek, hogy ezt az élettapasztalatot továbbadjam, hogy inspiráljam, segítsem embertársaimat - ezért fogadtam el örömmel a Dunaújvárosi Hírlap felkérését. És hálás vagyok a városnak életutamat gazdagító gyerekkoromért, a tavalyi könyvbemutatón kapott sok önzetlen segítségért!

- Közeleg a karácsony. A megbékélés, a szeretet, a családok ünnepe. Hogyan készülsz, készültök erre?

- Szüleimtől gyönyörű magyar, családot összetartó karácsonyi hagyományt örököltem. Lényege: a szeretet, a megbékélés - ugyan hárman vagyunk testvérek, és természetesen veszekedtünk eleget, de három napig kerültük a civakodást! Csúcspontja a karácsony este (Hollandiában ilyen nincs). Könyvemben írom a diagnózis előtti éjjel: Karácsonykor számomra megáll az idő, az élet forgataga, nincsenek gondok - csak az együttlét van, csak a szeretet. Ebből az erőből merítve, lassan megbékélve, meggyőződéssel írtam anyuéknak: Bármi is vár rám, boldogulok, boldogulunk! A karácsony ereje, ez a transzcendens Erő segített át minden nehézségen S a mai világban, amely szédületesen felgyorsult, és már gyakran nincs időnk, figyelmünk elmélyülni, még fontosabb erre a két és fél napra csak lenni, együtt, egymásért, szeretteinkkel - a rohanás és sok tennivaló között, akár még a mobiltelefont is kikapcsolni az ünnep szent pillanataiban

A gyakorlatban négyen együtt készülünk. Advent vasárnapokon meggyújtjuk a gyertyákat a fafaragású karácsonyi forgón, ünnepi zene aláfestésével. A kisebbséghez tartozom, aki maga süt bejglit (Hollandiában ez ismeretlen kuriózum), gyakran hangulatos családi vásárlással szerezzük be az ajándékokat, de egymásnak meglepetésként. Hagyománnyá vált a több oldalas karácsonyi beszámolóm (írói gyakorlatom kezdete, fölolvasása sokaknál közös karácsonyi program), és párom családi fényképekből összeállított üdvözlőlapja. A földtől plafonig érő karácsonyfa díszítése több órás családi összefogással készül az egész házéval, kertével együtt

Befejezésül még hadd kívánjak kedves olvasóinknak és családjuknak szeretetteljes, áldott ünnepeket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!