Hétvége

2017.04.21. 16:25

Lány az Urálon túlról, aki megdöntötte az Oroszországgal kapcsolatos előítéleteket

Oroszország harmadik legnagyobb városából, Jekatyerinburgból érkezett Polina Oleneva újságíró szakos harmadéves egyetemista.

Szente Tünde

Az Erasmus + program keretében egy félévre a Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézet Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatója. Ő minket, mi őt találtuk érdekesnek, így készült egyidejűleg két interjú.

- Az itt töltött félévben, a többi között egy nagyvállalat külső-belső kommunikációját tanulmányozom - meséli Polina. - Dr. Kukorelli Katalin intézetigazgató asszony erre a célra az ISD Dunaferr Zrt.-t javasolta, azért is, mert a helyi sajtó története a pentelei beruházás kezdetével egyidős. Az ily módon született cikkeket a Dunaferr magazinban publikálom Bartal Orsolya tanárnővel együttműködve, aki segít leküzdeni a felmerülő nyelvi akadályokat.

Mentorára, Bartal Orsolya tanárnőre (balra) mindenben számíthat
Fotó: Szente Tünde

A bemutatkozást - meglepő módon - nem a családi háttérrel, hanem alma matere történetével kezdi Polina Oleneva. Jekatyerinburg egyik legrégebbi egyetemét 1936-ban alapították, jelenleg sokféle szakon tanul tízezer diák. Moszkva és Szentpétervár után ez a harmadik legnagyobb egyetem Oroszországban, ahol újságírókat képeznek. Erre a szakra csak az kerülhet be, aki korábban már publikált: - A helyi lapokban sok mindenről írtam, de főként a kulturális élettel és a fiatalokat érintő témákkal foglalkoztam. Az Orosz Hírügynökség is megjelentetett több cikkemet - mondja magától értetődő természetességgel a húszas évei elején járó ifjú hölgy, aki kiválóan beszéli az angol nyelvet. E tény boncolgatása kapcsán fedjük föl azt az összefüggést, hogy az orosz fiatalok azért sem remekelnek az idegen nyelvekben, mert sokba kerül az iskolarendszeren túli, valóban hatékony nyelvtanulás. Régi álma valósult meg azzal, hogy a jelenlegi szintre eljutott.

Amikor két kultúra képviselői találkoznak, óhatatlanul besétálnak az összehasonlítgatás utcácskájába, vagyis abba, hogy kinél mi hogyan működik. - Az itteni egyetem teljesen más, mint az otthoni - gondolkodik hangosan, eddigi tapasztalataira támaszkodva Polina. - Itt könnyebben használható, modernebb a hallgatók és oktatók munkáját segítő elektronikus NEPTUN rendszer. Nálunk sokkal távolságtartóbbak a tanárok, ezzel szemben, itt közvetlenebbek, segítőkészebbek. Olyan nem fordulhat elő odahaza, mint most is, hogy egy tanár elkísérjen egy találkozóra. Itt több a szabadidő, kint a hétből hat napot tanulunk, így több a felvett tantárgyunk is.

Adódik a következő kérdés, hogy a megsokasodott szabadidejével mit kezd nálunk? - Sokat utazom, érdekelnek a városok, de készülünk Horvátországba is - ragyog fel a tekintete újabb tájak megismerésének lehetősége miatt.

Az utazásnál maradva, az sem kevésbé érdekes, miként vezetett az útja Dunaújvárosba? - Az Erasmus + program keretében én vagyok az első hallgató, aki a két egyetem jó kapcsolatának köszönhetően, fél évet itt tanulhat. Ez volt az első külföldi utam, s ha már a rekordoknál tartunk, ez volt az első repülőutam is. A szüleim sokkal nyugodtabbak amiatt, hogy egy békés, otthonos városba kerültem, ahol bárkihez fordulhatok segítségért.

Polina Oleneva vendéghallgató túl van az első nyilvános szereplésen. Az egyetem Nemzetközi Klubjában a Döntsük meg a sztereotípiákat Oroszországról címmel tartott előadása fogadtatása felől érdeklődve, széles mosoly árad szét rendkívül fegyelmezett arcán, és boldogan feleli: - Igen, úgy érzem, hogy sikerült az előítéleteket megdöntenem velünk kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!