Hétvége

2015.11.20. 19:40

Boldogan élünk Ujházival

Biztos, hogy nem tud semmiről? Már napokkal a titkos tárlatnyitó előtt mindenki ezt tudakolta Ecsedi Máriától, a jubiláló Ujházi Péter képzőművész feleségétől. Okkal. Hiszen még meghívók is keringtek, igaz gondosan feltüntették, az egészről mindenkinek „csitt...” UP kizárólag annyit érzékelt: feleségének „dóga van”.

Gábor Gina

Mert Mari folyton lótott-futott,ha otthon volt, akkor telefonon keresték. A bohózatba  illő gyanútlanságon mindenesetre remekül szórakoztunk.

A zsúfolásig megtelt Új Magyar Képtárban türelmesen megvártuk, amíg az ünnepeltet a nagy összeesküvés beépített emberei üggyel-bajjal elcsalogatták a műveiből rendezett kiállításra, és boldogan nyugtáztuk: sikerült méretes meglepetést okoznunk... UP zavartan viseli az ünneplést, de úgy tűnt, örül. Elvégre sok barátjának, ismerősének volt fontos, hogy kinyilvánítsa szeretetét és megbecsülését személye és művészete iránt. „Nagy kérdés, mit is fogunk csinálni ezentúl keddenként, 13 órakor?” – viccelt a kiállítás rendezője, Izinger Katalin művészettörténész a megnyitón. Májusban ugyanis Magyarits András összehívott néhány művészetbarátot, és felvetette: a Munkácsy-díjas, Érdemes művész, Ujházi Péter 75. születésnapját méltó módon illene megünnepelni.

Ujházi Péter megérkezika titokban szervezett meglepetés-tárlatra, az Új Magyar Képtárba Fotók: Molnár Artúr

Ezt mindenki komolyan vette: bizonyság rá, hogy rögvest megalakult az UP 75 Bizottság, amely elhatározta: kiállítást rendez UP tiszteletére. Kiderült: a köszöntés a születésnapon, októberben lehetetlen, mert a Mestert meghívták külföldre. Így maradt a novemberi időpont... (UP végül nem utazott el, a születésnapján visszafogottan gratuláltunk, és dörzsöltük a tenyerünket: mi lesz itt még!) A keddi ötleteléseken körvonalazódott, hogy a tárlat olyan művekből álljon, amelyeket a rajongók szeretnek, sőt birtokolnak, meg olyanokból, amelyeket a fehérvári közgyűjteményekben őriznek. Mindazok, akik a tárlatra kölcsönadják kincsüket, rövid vallomásban megírják, miért kötődnek az alkotáshoz. Nos, azt hittük, ez csak amolyan hevenyészett tárlat lesz, ám kiderült: nagyszerű festmények, tusrajzok, dobozmunkák, kerámiák jöttek össze, és szeretetteljes, kedves vagy ironikus írások – vallomások, visszaemlékezések – születtek. Napok óta lapozgatom a kötetet (Lakat

Erika és Varga Gábor Farkas munkáját). Egyik másik festményt elirigylem, a régi fotókat elmélázva böngészem. (Istenem, mindenki milyen fiatal a képeken!) A legjobb történeteket pedig sokáig ízlelgetem.

Bobory Zoltán kertjében született ez a gyönyörű festmény

Mert sztorik is vannak. Fülöp Gyuláé ironikus önleleplezés arról, miként hurcolták kocsmáról kocsmára az UP-től kapott ajándék képet, ami minden vendéglátóhelyen óriási tetszést aratott. Illyés Endre és Tünde a palotavárosi műterem hangulatáról, pusztulásáról mesél, Haász Erzsébet és Altorjay András a sukorói, nadapi találkozókról, Deák Péter a kollektív műteremről, UP szabadságáról,  és a selejtezés nagyvonalúságáról. Escher Ilona ír a békéscsabai óvodai mozaik elbűvölő, játékos tervéről, amit Rotter Csaba is szeret, hiszen háza falán is ott van a mozaik részlete. Kovács Péter a lenyűgöző Loholás tus-rajz előzményéről szól, Bóka Mari meg a kissé mogorva UP derűjéről. Jónás Attila arról az agyinfarktusos képről és a terápiáról vall érdekesen, amit felépülése után kapott a UP-től. „Hívei szerették a Mester munkáit, élvezték a belőlük áradó kedélyt, a motívumok szélesen vigyorgó gesztusait, a színek kirobbanó vagy fátyolosan gomolygó mozgását. Még a borostásan szivárgó rosszkedvet is elismerően bólogatva fogadták. (...) Elégedetten állapították meg, hogy aki egy Ujházi-művet birtokol, az a személyesség, a személyes derű, a személyes rosszkedv és a személyes szabadság birtokosa. „Az én Ujházim” – ismételgették jogosan és büszkén a szerencsés tulajdonosok – hallottuk Kovalovszky Márta művészettörténész igen találó megnyitószövegét.

Escher Ilona a békéscsabai óvodának készített mozaikterv felnőtteket is megérintő játékosságáról írt

Ez a személyesség a katalógussal a fehérvári lakások falairól levett képekkel tényleg felerősödik. De attól, hogy ki-ki megmutatja, melyik Ujházi-képpel él boldogan, még nem válik mindez belterjessé, szűk körnek szóló tárlattá. Amit UP műveinek gyűjtői megosztottak a múzeum látogatóival – érdekes és értékes mások számára is. Mert – ahogy Kovalovszky Márta hangsúlyozta –, UP a kortárs művészet kihagyhatatlan személyisége, akinek művein egyszerűen nem fog az idő. És ezt azok is láthatják most, akik csak később fogadják meg a Mester fontos intelmét: „Minden lakásba Ujházit!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!