Hétvége

2013.04.12. 16:49

Doktor gombkötő

Hajdu Tamás gombkötő népi iparművész, nem „csak” a szakma kiváló mestere, hanem tudós kutatója is.

Gábor Gina

Bizonyság rá, hogy a 19. századi viselettörténetből doktorált. A legmagyarabb szakma kéviselőjével a székesfehérvári Mesterségek Házában találkoztunk: a megyei kézműves egyesület hívta meg, hogy tartson bemutatót ebből a gyönyörű mesterségből. Hajdu Tamás a sárvári Tinódi gimnázium latin- történelem szakos tanára, a gombkötéssel hobbiból kezdett el foglalkozni.

 



Így természetes, hogy arról faggattam, vajon mi késztette erre: – Már gimnazista koromban felkeltette az érdeklődésemet egy kiadvány az európai hadseregek egyenruháiról: nagyon megfogott egy gyönyörű, vitézkötéses öltözék. Amikor egyetemista lettem Debrecenben – amely az ország második legnagyobb kötelespéldány könyvtárával dicsekedhetett –, összegyűjtöttem a városi gombkötő és paszományos emlékanyagot... Kihívásnak éreztem, hogy magam is kipróbáljam a gombkötést, s akadt idősebb mester, aki hajlandó volt velem foglalkozni, én pedig addig-addig próbálkoztam, amíg sikerült.

Hajdu Tamás be is mutatta az érdeklődőknek, miként dolgozik a gombkötő (Fotó: Nagy Norbert)

Azért a kívülálló számára úgy tűnik, nehéz kenyér ez, nem kevés kézügyességet igényel a díszes gombok elkészítése...

Hajdu Tamás azt mondja, a szüleitől örökölte a kézügyességet, de kitartás, türelem, monotóniatűrés is kell ehhez a foglalatossághoz. Neki – mivel munka mellett, a maga erejéből tanulta – nyolc év is kellett ahhoz, hogy végre olyan darab kerüljön ki a keze alól, amellyel elégedett lehetett. Persze, ha valaki intenzíven, tanfolyamon sajátítja el a fortélyokat, jóval előbb célt ér. Hajdu Tamástól megtudom: a gombkötő és a paszományos mesterség egészen 1872-ig két különböző szakma volt. A gombkötő nyergen varrta a zsinórt, fából készült, különböző formájú alapra horgolta, kötötte a gombokat. A paszomány viszont szövőszéken szőtt szalag – a paszományosokat nevezték műtakácsoknak is. Ruha- és bútorpaszomány készítők egyaránt dolgoztak. Amikor a kiegyezés után háttérbe szorult a nemzeti viselet, a két szakma egybeolvadt. De mikor és kik kezdték el hordani a jellegzetes, magyar ruhákat, amelyek fő díszét a gombkötők alkották meg?

– A 16-17. században vált a nemesi öltözék részévé a nemzeti viselet. A nemesek katonáskodtak is, és persze, az egyenruhákon is fontos volt a jellegzetes díszítés. A nemeseket aztán elkezdte utánozni a polgárság... A kiegyezés, 1867 után a nemesek levették a magyar viseletet, a parasztság pedig egyre inkább átvette annak az öltözködési formának az elemeit, amit a nemesség elhagyott – ad összegzést Hajdu Tamás.

A történelem során azóta időről időre divatba jött a magyar ruha: például a ´30-as években. Ám a kommunista hatalomátvétel után a levitézlett úri rend retrográd öltözékének minősült, s csak a rendszerváltozás után találtak rá ismét. Hajdu Tamás szintén csodálatosan díszített öltözékben – a 19 századi debreceni iparos viseletben – érkezett Székesfehérvárra. Szívesen hordja akár hétköznap is ezeket a darabokat. Azt mondja, vannak vidékek, ahol ismét divatba jön a magyar öltözék. A fekete kismagyar nagyon szép viselet fel lehet venni akár egy estélyre is. Hajdu Tamás Széchenyit idézi: Az első benyomást a külsőnk teszi a szemlélőre. Széchenyi egyébként az angolok ruházatát célszerűségéért, a törökökét kényelméért, a magyarokét pompájáért dicsérte. Közbevetem: kár, hogy a kis magyar ruhák viselete manapság leginkább egy-egy párthoz kötődik. Mire Hajdu Tamás azt mondja:

– Ezt azzal lehetne megakadályozni, ha más pártok képviselői is hordanák. A két világháború között azért terjedt el széles körben a polgári magyar ruha – amit rangra való tekintet nélkül bárki hordhatott – hogy ezzel is nemzeti egységet fejezzenek ki a magyarok... S hogy vannak-e még gombkötők? Kevés az olyan mester, aki igazán jól ismeri a a a szakma csínját-bínját. Hajdu Tamás zsinórverő géppel nem dolgozik, ő csak a gombkötés kézimunka részét műveli. Két lánya is van, az idősebbik már egészen ügyes, de nem valószínű, hogy a gombkötést választja hivatásául... Hiszen meg is kell tudni élni belőle.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!