Hétvége

2016.12.02. 16:15

Égből pottyant gondolatok - Két ember szívével ünnepelhetek egyetlen testben...

Vannak az életnek egyetemes ünnepei. Amik sokunk életútján szerepet játszanak - kultúránknak és korunknak megfelelően.

Molnár Éva Zsófia

Néhányan formalitásnak tartják, sokszor nagy üzletté válnak, de mégis hatással lehetnek ránk: harmóniát teremthetnek és föltölthetnek minket

A téli ünnepek - máshol, máshogy

Itt a december! Az ünnepek hónapja, számomra a tél meghitt, vidám varázsának kezdete.

Amikor jó 30 éve a szerelem Hollandiába, azóta másik hazámmá vált új országba szólított, és iskolássá cseperedtek lányaink, örömmel vettem észre, hogy különleges ünneppel gazdagodott életünk:

December 2-át írtunk. A Mikulás már hetek óta megérkezett Spanyolországból sok segítségével, a Fekete Péterekkel. Egy tengerparti városban rengeteg gyerek mamástul, papástul, nagyszülőstül, nagy izgalommal várta aznap gőzhajója megérkezését, mint minden évben ebben az országban. A tömeg kifogyhatatlanul harsogja ilyenkor a Mikulás-dalokat, amikből a holland repertoár - nem túlzás - akár százra is tehető! Hivatalos fogadását a polgármesterrel az élen (tényleg!) a tv is közvetíti. A Mikulás valóban csodálatos ember: akár rá fél órára már több holland városba és faluba is elér, akár egyszerre is - szerencsére erre a lányaink csak idővel jöttek rá. Ettől kezdve a gyerekek kitehetik cipőjüket az elmaradhatatlan vödör vízzel és sárgarépával (ez a püspök lovának eledel és innivaló), s ha estig jók voltak, és szépen daloltak, számíthatnak egy kis finomságra reggelre.

Mikulás estéje Hollandiában különlegesebb ünnep, mint a karácsony: ekkor kérhetnek a gyerekek értékes ajándékot (mi ebben azért magyarok maradtunk), és a nagyobbak saját készítésű ajándékkal (surprise) és hozzá tréfásan moralizáló versekkel lepik meg egymást. A vidáman éneklő (nagy)családot a Fekete Péterek dörömbölése szakítja félbe (mi ezt a szerepet a szomszéd nagyfiúra bíztuk, amíg hittek a gyerekek e szép, izgalmas téli mesében) - lehet, hogy illatos mézes kekszet is szórnak -, és nagy, teli zsákokban hozzák a sok-sok névvel, verssel ellátott csomagot.

Amióta a lányok iskolába járnak, megjelent az életünkben novemberben, még a magyar karácsonyi várakozás titokzatossága és áhítata előtt, a holland Mikulás-hangulat varázsa, izgalma és család-, sőt nemzetösszetartó ereje. E szokás egyike a magyar szemmel viszonylag kevés igazi holland hagyománynak (a szabadtéri korcsolyaélet a csatornákon - ha valóban fagy -, a királyi ház becsben tartása, s újabban a foci mellett). Mivel én tárt karokkal fogadok minden, embereket összekovácsoló alkalmat, hamarosan a lányainkkal együtt igazi Mikulás-rajongó lettem!

A mai napig előttem van az első igazi holland hangulatú december ötödike: kezdve a Mikulást fogadó gyerek- és szülősereg népünnepélyével az iskola előtt, azután a lányok élénk beszámolójával különleges látogatójukról az osztályban, itthon a várakozás idevágó ifjúsági műsorokkal, majd az izgatott, de nem túl hangos éneklés, nehogy elmulasszuk a Fekete Péterek dörömbölését... S végül az öröm, ahogy a verseket olvasták, az apró, sokszor hasznos ajándékokat bontották, vagy büszkék voltak a saját készítésű meglepetéseikre! Amikor a gyerekek boldogan aludni tértek, én elmerengtem... Átölelt a család melege, éreztem, milyen gazdagság e kétlakiság: két ember szívével ünnepelhetek egyetlen testben...

(Részlet Molnár Éva Zsófia: Kiút a korlátok közül című könyvéből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!