Hétvége

2017.02.10. 16:02

Égből pottyant gondolatok

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb fontossá válhatnak.

Molnár Éva Zsófia

Családállítás

Rendhagyó módszer automatikus (így nem tudatosan működő) reakcióink változtatására!

Mikor "gyanús", hogy a családállítás működhet? Pl. ha "döcög" némelyik családi kapcsolatunk, romboló, nemzedékeken keresztül visszatérő mintákra bukkanunk rokonságunkban és helyzetekre életünkben, melyben nem találjuk a helyünket, nem illik hozzánk, gyereknevelési-, párkapcsolati problémákra. Sőt betegségünk lelki okát is földeríthetjük és föloldhatjuk vele - bár ez súlyos esetben családállítások sorozatát is jelentheti. Ráadásul a komoly egészségügyi gondoknak többféle, többszintű oka lehet.

Érdekes, hogy nem minden probléma érett a megoldásra, van, aminek még előbb-utóbb "építő" tapasztalatára szükségünk van. Meg kell élnünk, s csak ha magunk látjuk be a tanulságát, áramolhat tovább az élet. Mások tapasztalata inspirálhat, de magunknak kell átélni a belátásához vezető utat!

Molnár Éva Zsófia a "Kiút a korlátok közül" című könyv szerzője

Ezért szeretem, ha a családállítást vezető terapeuta kineziológus is. Ő nem minket kérdez, egyenesen a testünkkel barkohbázik: izmaink erősödése vagy gyengülése jelenti az igen és nem választ! Azt hinnénk, befolyásolhatjuk, de tudatos akaratunknál lényegesen előbb észlelhető testünk válasza, sőt, akár ellent is mondhat neki!

Egyenest a tudattalan irányítja, mely szuperkomputernek bizonyul, tudatos elménk kapacitását nagyságrendekkel (200 ezerszer!) fölülmúlva. (E kutatásokról írok a Kiút a korlátok közül című könyv 90. oldalán.) A kineziológia előnye, hogy elég gondolatban figyelni, saját kérdésed ki se kell mondanod. Így sok tanulságos önismereti tapasztalatom valódiságát ellenőrizhettem vele, azonosítva a megelőző helyzeteket, megsejtve és oldva a kialakult reakciómintákat.

Így rákérdezhet a vezető, hogy érdemes-e az adott kérdéssel foglalkoznunk.

A családállítás pszichológiai szerepjáték, Bert Hellinger alkotta pszichoanalízis, hipnózis, Transzperszonális Analízis és a családterápiás módszereit ötvözve alig 3-4 évtizede. Az emberek szerepeikre ráhangolódva (amiről minimális információt kapnak) intuitívan, belső indíttatásaik hatására viselkednek a szakavatott terapeuta vezetésével. Tapasztalható egyfajta közös családi tudatmező - megdöbbentő élmény segítőként átélni vadidegenek érzéseit, érzelmeit Az állítást kérő saját képviselőjét látja kívülről, tudatos énje kendőzése nélkül viselkedni - konfrontáló, megtisztító élmény!

A harmonizált helyzet végén képviselője helyén maga is átélheti a helyrebillent családi egyensúlyt. De nemcsak ő tanul belőle, gyakran a helyzetekben szereplőként is meglepően hasznos élettapasztalatra teszünk szert!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!