Égből pottyant gondolatok: Ne akarjuk irányítani a másik érzéseit

2017. április 08., 12:00 szerző: Molnár Éva Zsófia
komment
Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) buktatói és lehetőségei.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Jó tudni, ha teret adunk a másik embernek, hogy kiöntse a szívét, először csak figyelmet kíván - ez segít neki átlátni helyzetét, s megtalálni saját megoldását. Csak legyél, ne tegyél rögtön!

Ha felelősséget vállalok a másik érzéseiért, én is valószínűleg kívülre hárítom a felelősséget saját érzéseimért…

Akadályozza az együttérzést, ha azt hisszük, egy szomorú embert fel kell vidítanunk. Ne akarjuk irányítani a másik érzéseit! A negatív érzelmek is az élethez tartoznak, fontos megélni azokat - ez az egyetlen módja, hogy előbb-utóbb föloldódjanak. Az érzés elismerése, az empátia segít. A „megérdemelte” szemlélet blokkolja az empátiát, és könnyen elembertelenít! Könnyebb együtt érezni kisgyerekekkel és felnőttekkel is, ha érzelmileg nem vagyunk érintettek… Csak olyat tudok átérezni, amit önmagamban felfedeztem, és el is fogadtam - legalább, mint a polaritás szükséges részét -, helyeselni nem kell!

Az EMK célja nem a boldogság, hanem hogy elsírjuk könnyeinket, elnevessük örömünket! Következménye egy megkönnyebbült, akár boldog, de mindenképpen békésebb állapot.

Sokan kérdezhetik: „A másik hibázott, s még nekem kell együtt éreznem vele?” Nem kell. Csak egy lehetőség, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk, ha fontos e kapcsolat, és erősebben szeretnénk megélni az összetartozást. Több melegséget, érzelmi intimitást tapasztalhatunk így. Reményt jelent az együttműködésre. Nemes teljesítmény önmagunkon felülemelkedni… EMK-val könnyebben utánajárhatunk, hogy valaki nem képes a feladatra vagy csak pillanatnyi zavarról van-e szó, esetleg a rendszerben van-e a gond. E módszer nagyszerű keretet ad érzéseink kontrollált kifejezésére (gyakran elég csak megnevezni azokat), és együtt átélésére.

Nagyanyáink idejében a házasságok sokkal nagyobb valószínűséggel sírig tartottak, a munkahelyek nyugdíjazásig. A mai világban még fontosabb nemcsak megszerezni, hanem megtartani is a kapcsolatokat. Ehhez minőségi kapcsolatápolásra, megújult kommunikációra van szükség! Különbség, hogy egymással beszélgetünk, vagy csak „elbeszélünk” egymás mellett? Tápláljuk-e kapcsolatunkat valódi figyelemmel, együttérzéssel, együttléttel, amikor egymás számára teljesen jelen vagyunk?

(Marshall Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak - erőszakmentes kommunikáció, Thomas d’Ansembourg: Stop met aardig zijn (Hagyj fel a kedvességgel!) című könyvek és Rambala Éva: Szívek és szavak című előadása alapján.)

(Molnár Éva Zsófia a „Kiút a korlátok közül” című könyv szerzője)

Molnár Éva Zsófia

2017. április 08., 12:00 szerző: Molnár Éva Zsófia

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...