Hétvége

2017.03.31. 16:04

Égből pottyant gondolatok - A kérés konkrét, itt és most teljesíthető legyen

Erőszakmentes kommunikáció (EMK): kérés

Molnár Éva Zsófia

Mivel a másik igénye nem feltétlenül pontosan ugyanúgy teljesül, fontos, hogy kérés, ne követelés vagy parancs legyen! Ekkor vagy azonnal lázadása válasz, vagy hosszabb távon jóindulata csökken felénk... Így figyeljünk a nyugodt, kérő hangsúlyozásra. Ne legyen benne bűntudatkeltés, ne is sugalljuk, úgysincs más választás. Választás mindig van: legfeljebb egyik eset következményei sem tetszenek... Fontos tényleg azt kérni, pozitívan, amit szeretnénk (pl. „ne üsd a húgod fejét!" helyett jobb a „szeretném, ha békén hagynád!", mert az első esetben lehet, hogy átvált rugdosásra)!

A kérés konkrét, itt és most teljesíthető legyen! Vonatkozhat arra, hogy megérkezett-e az üzenetünk (ha az arckifejezéséből nem világos, megkérhetjük, mondja el saját szavaival, hogyan értette ő. Ha úgy érezzük, nem vette az üzenetünket, megpróbálhatjuk más szavakkal). Vonatkozhat arra is, hogyan fogadta közlendőnket.

Molnár Éva Zsófia

Ha semmiképp nem érjük őt el, lehet, hogy először nekünk kell empátiát gyakorolnunk, mi segíthetünk neki azonosítani érzelmeit, szükségletét. Ha még így sem sikerül megértést kapnunk, egy mentőövünk maradt: magunknak nyújtunk együttérzést érzelmünk, szükségletünk tisztázásával! Ki kell lépnünk a helyzetből átlátásához, megszűnik érzelmi azonosulásunk a történtekkel, kicsit megnyugszunk. Valamit megtanulunk magunkról, ami örömmel, de legalább békével jár!

Nem mindig kell az EMK hosszadalmasabb eszközeit alkalmaznunk, például ha csak az időre vagyunk kíváncsiak. Ha a távoli pincértől egy sört kérünk, elég fölmutatni néha az üres korsót is.

Az empátia (beleérzés) több mint valakire ránézni, valakit meghallgatni, szavait elismételni. Teljes figyelmem, lényem ajándékozom neki, nem gondolkodom közben sem a következő tennivalómról, sem válaszomról! Hozzáállás, amelyben a másik lelkét átengedem magamon anélkül, hogy elveszíteném önmagam. Emlékezetes találkozás: lelkünk összeér... Nem hierarchikus, (egészséges lelkületű embernek) megtanulható. Elhatározás kérdése, hogy megteszem-e a következő, közeledő lépést. Az empátia hozzájárul a másik ember és jómagam jólétéhez és harmonikus, építő kapcsolatunkhoz.

Mi akadályozhatja? Ha nem tudom kimondani, mi él a szívemben - éppen ezt tanulhatjuk a módszerrel. Ha valaki szavait meg sem hallgatom, nemhogy meghallom. (De még a szavak visszamondása is csak a szellemi éberség bizonyítéka!) Ez éppúgy történhet egy pszichikailag zavart (sérült) személyiségnél, mint egy megromlott kapcsolatnál.

(Folytatjuk.)

(Molnár Éva Zsófia a „Kiút a korlátok közül" című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!