Hétvége

2017.05.26. 18:56

Égből pottyant gondolatok - A tudatosság kondicionálatlan tudat

Vannak az életnek egyetemes témái. Amik mindenki életútján szerepet játszanak. Lehet, hogy nem figyelünk rájuk, de tudattalanul ott lapulnak a háttérben, és előbb-utóbb meghatározóak lehetnek

Molnár Éva Zsófia

Tudatosság I.

„Gondolkodom, tehát vagyok” (cogito ergo sum) - mondta Descartes. Valóban (csak) akkor vagyunk tudatosak, ha gondolkodunk? S vajon Descartes, amikor meg tudta figyelni, hogy gondolkodik, nem inkább tudatában volt gondolatainak? Van-e a tudatosságnak egy gondolkodást meghaladó szintje? Emlékszel-e olyan pillanatra, amikor elállt a lélegzeted egy lenyűgöző táj láttán? Amíg meg nem szólaltál (magadban): „De gyönyörű!”, gondolkodtál?Eckhart Tolle korunk egyik legnagyobb hatású filozófusa a tudatosság terén.

Világhírű könyvei: „A Most hatalma” és az „Új Föld” számomra tudatra ébresztő hatásúak voltak, megtetézve az utóbbi 10 részes internet szemináriumával Ophrah Winfrey vezetésével. Az agykontroll relaxációját meghaladva a legelső önállóan és tudatosan létrehozott mély tudatossági élményt számomra Tolle „belső test tudatosság” gyakorlata jelentette.Eckhart legújabb webinariumának első része a jelenlét fontosságáról szól, a tudatosság azon állapotáról, ami meghaladja a gondolkodást. (Ez nem egy elmélet, ő folyamatosan így él, és magam is bele-belekóstolok ebbe az állapotba.)

Mindnyájan ismerjük a fejünkben állandóan karattyoló hangot, amely egyfolytában kommentálja és interpretálja a tapasztaltakat. Ez a szokások uralta gondolataink összessége, a múlt hatásai által kondicionált elme. Figyeld meg: sajnos legtöbbször negatív a kommentár A jövőtől félünk, a történteken rágódunk Annyira azonosulunk gondolatainkkal, hogy sokszor nem marad tér a rálátásra, hogy mérlegeljük realitásukat! S egyáltalán, mi a realitása a jövőről való elképzelésünknek? Hisz mindez csak fikció, feltételezés. Vagy valóra válik, vagy nem. És a múltba mi mindent belemagyarázhatunk

A tudatosság az a tér, amelyben megfigyelhetjük gondolatainkat, érzelmeinket, érzéseinket és testi érzeteinket önmagunkban, és persze, hogy mi történik kívül, a világban - interpretálás nélkül. A tudatosság kondicionálatlan tudat. Fölfedezése óriási jelentőségű! Eddig kevés ember kiváltsága volt ez a tudatszint, még kevesebb testesítette meg (Buddha, Jézus ezek közül a legismertebbek, Jézus esetében az isteni tudatállapotot krisztusinak is nevezik).

Régen ez „luxusnak” számított, ma már kritikussá vált a helyzet: az emberiség komoly kollektív gondokkal néz szembe, melynek jelentős része a kondicionált tudat terméke (gazdasági válság, klímaproblémák, a Föld biológiai egyensúlyvesztése, politikai összeütközések, háborúk). Nagyobb szükségünk van, mint eddig bármikor az objektív megfigyelésre, bölcs, békés megközelítésre, az egyensúlyra túlélésünk érdekében - mely mind a kondicionálatlan tudatra jellemző minőségek!(A téma folytatódik.)

(Molnár Éva Zsófia a „Kiút a korlátok közül” című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!