Hétvége

2017.05.19. 14:22

Égből pottyant gondolatok - Tudomány a transzcendens határán?

Vannak az életnek egyetemes témái. A tudomány az emberiség történetét végigkíséri, eredményei hatással vannak fejlődésére. Még ha nem is foglalkozunk vele, meghatározza mindennapjainkat.

Molnár Éva Zsófia

Kutatás, sőt valaha új elméletetek nélkül ma nem lenne mobiltelefon, komputer, röntgen, MRI, nem repülnénk

Fizika vagy metafizika?

Eric Verlinde készülő, újító gravitációs elméletéről már a november végi „Égből pottyant gondolatok”-ban, s előtte a „Kiút a korlátok közül” című könyv népszerű tudományos fejezetében is hírt adtam:

„Mérőeszközökkel javíthatjuk az érzékelés pontosságát és növelhetjük spektrumát, de még mindig korlátozott, alaposan korlátozott marad: az egész univerzumnak csupán 4,6 szátalékát alkotja a megfigyelhető anyag, tehát bő 95 százaléka ismeretlen, amit egyelőre, további magyarázat híján, úgynevezett sötét anyagnak és energiának neveznek. (Rubin, 1997).

A sötét energia feltételezésével az univerzum tágulása, bár nem problémamentesen, de megindokolható. Az égitestek mozgására nem ad elegendő magyarázatot az ismert anyagból származó gravitáció.”

Ezért volt szükség a sötét anyag feltételezése, amelynek részecskéit máig hiába keresik, a többi között a CERN-ben is...

„Prof. Erik Verlinde holland fizikus szerint a sötét anyag feltételezése felesleges. Elméletében a nem megmagyarázható gravitációs hatás az égitestek térbeli mozgásából adódó információváltozásból ered. Szerinte az üres, anyagot nem tartalmazó tér forrása az információ, amely a világegyetem alapvetően meghatározó minősége. Térré és ettől elválaszthatatlan energiává (vákuummá) alakulhat, amelyből az anyag keletkezik kvantumszinten. (Verlinde, 2011) Ez az elmélet még a gravitáció magyarázatát is megoldja a kvantummechanikában – ami ez idáig megoldatlan volt!”

2011-ben Prof. Verlinde kollégái meglepetésére Newton tömegvonzás törvényét (amelyet középiskolában megfigyelt természeti törvényként tanultunk) levezette az elmozdulásból adódó információváltozásból!

Verlinde elméletéről tovább filozofálva könyvemben:

„Érdekes, hogy így a tudományban is megjelenik a hármasság: információ–energia–anyag, akárcsak a szemlélődő hagyományokban: szellem–lélek–test vagy tudat–életenergia–forma, valamint a kereszténységben: Atya–Szentlélek–Fiú. Az elme számára a tudomány, a szemlélődő hagyományok és a vallás három teljesen különböző megközelítés – tágabb tudatossággal tapasztalva ezek csak formalizmusukban különböznek, lényegi tartalmukban nem.”

Erről a forradalmi tudományos elméletről egy meglepő személyes tapasztalat is ért

A könyvből tovább idézve:

„ előszeretettel meditálok – a szó szoros értelmében – tudományos témákon. Intuitív meditációs tapasztalat eredményeképp hasonlóan „látszott” az információ szerepe a világegyetem felépítésében, mint ahogy az prof. Verlinde új elméletéből kiderül” – ezt elmesélve egy fizikus ismerősnek, izgatott lett: érdemesnek tartotta egy új kutatási témára...”

„Elengedve a gondolkodást, egyszerűen „nézelődöm”, és rácsodálkozom a feltárulkozó összefüggésekre. Ha ezt tanítanák az egyetemen, mi mindent fedezhetnének föl az igazán hozzáértők!”

Talán ezek az „égből pottyant” ötletek nem is pottyannak senkihez... Ott vannak az „égben”, és ki-ki érdeklődése, tudatállapota és tudása szerint észreveheti Persze tudós legyen a talpán, aki ebből egy eget rázó tudományos elméletet képes levezetni!

(Molnár Éva Zsófia a „Kiút a korlátok közül” című könyv szerzője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!