Hétvége

2017.05.05. 16:50

Egész életében magyarnak vallotta magát

Igazán különleges alkalom királyi, császári család leszármazottjával találkozni. A mezőfalviak szerencsések, minden évben ellátogat hozzájuk a falualapító József nádor ükunokája, Mihály főherceg.

Horváth László

Az ünnepség után kértük interjúra, amelyben ezúttal nem a Habsburg-ház történelmére voltunk kíváncsiak, hanem Habsburg-Lotharingiai Mihály jelenlegi életére.

- Sajnos elértem azt a kort, amikor már az egészséggel is foglalkozni kell - kezdte a beszélgetést Habsburg Mihály, aki egy komolyabb egészségügyi beavatkozásról érkezett haza pár nappal a Hercegfalvát-Mezőfalvát ünneplő esemény előtt. - A gondokat leszámítva szerencsére több feladatom is van. Az utolsó három évben a Máltai Lovagrend nagyköveteként tevékenykedtem Magyarországon. Ez egy roppant érdekes időszakot jelentett, hiszen pont ekkorra esett a rendkívüli menekülthelyzet az országban. Naponta tízezrek érkeztek, így nagyon sok időt töltöttem Budapesten a Keleti- pályaudvaron, Röszkén és más helyeken. A polgári életben nyugdíjas üzletemberként telnek a napjaim. Egész életemben ebből tartottam fenn a családomat. Lehet, sokaknak meglepő, de nekünk, Habsburgoknak is dolgoznunk kell. Korábban a családunk tagjai a birtokokkal, a politikával, vagy éppen csatákkal foglalkoztak, de én mindig üzletemberként tevékenykedtem. A család mellett a társadalmi életben is szép feladataim vannak - folytatta a jelen kor eseményeit Habsburg Mihály.

Az idei, mezőfalvi József nádor-hét ünnepségén a legmagyarabb Habsburg, József nádor szobra előtt

Fotó: a szerző felvétele

- Az 1972-ben alapított Mindszenty Alapítvány elnökeként Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek boldoggá avatásának ügyén dolgozom. Talán ez az egyik legszebb feladatom a családom mellett, hiszen kiemelkedő történelmi személyiségről van szó, ezért fontos, hogy a világ jobban megismerje a bíboros életét. Huszonhárom év munka után most látszik előrelépés az ügyben Rómában. Belátható időn belül megérhetjük Mindszenty boldoggá avatását. Egy másik szép kihívás volt, hogy a Szent Benedek Általános Iskola és Gimnáziumot átalakítottuk Szent II. János Pál Általános Iskolaközponttá, ahova nyolcszáz iskolásunk és száz óvodásunk jár. Egészen érettségiig magyar és angol nyelvű oktatást biztosítunk. Óriási élményként éltem meg, hogy létrehoztuk, és az állami támogatásoknak köszönhetően működtetni tudjuk.

Említette a családot. Milyen a kapcsolat, találkoznak?

- A kis családomban tíz unokám van, de ennél azért jóval nagyobb a mi családunk. Tavaly novemberben a Szentatyánál háromszázan találkoztunk, s ebből hetven gyermek volt tíz év alatti. Az összejövetelek megszervezése nem egyszerű feladat, tehát ad bőven munkát a család is. Természetesen elsősorban itt élek Magyarországon, és nekem ez a legszebb ajándék, hogy itt lehetünk, és hozzájárulhatunk a magyar ügyek előremozdításához.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg mindig szívesen jön Mezőfalvára, az egykori üknagyapja, József nádor alapította Hercegfalvára

Minden ember álmodik valamiről. Az öné teljesült már?

- Gyerekkorom óta az volt az egyik, hogy hazajöhessek Magyarországra. Hosszú éveken át nem lehetett. Nagyszüleim Németországban, mi Portugáliában éltünk. Édesapám mindig biztatott, valamelyikünk hazatérhet, és szerencsére ez teljesült. A másik, hogy legyen családom, ami szintén remekül alakult, hiszen három gyermekem és tíz unokám aranyozza be idős napjaimat. Büszke vagyok gyerekeimre, magyarországi szentszéki nagykövet fiamra, Eduárdra, aki Rómában él hat gyermekével együtt. A második fiam szerzetes pap. A lányom négygyerekes családanya egy bécsi orvos párjaként. Tehát egy egészséges és vallásos családot álmodtam, ami valóra vált már életemben, így elégedett lehetek.

Mindig magyarnak vallotta magát. Ön szerint milyen jövő áll Magyarország előtt, megtartjuk az identitásunkat?

- Mindig nagy nehézségünk volt az identitásunk megtartása. Magyarország példamutató szerepet játszik most Európában, amikor is támadják minden oldalról. Szerencsére egy olyan keresztény és sikeres kormányunk van, amelyik mindent megtesz az országért, az emberekért, a családokért és nem utolsósorban a vallásért. Ezzel egészen biztosan megtartjuk az identitásunkat. Nekünk öröm ezt látni. Új és erős keresztény alaptörvényünk van, ami nemcsak a nagyvilágban példamutató, de gyerekeink, unokáink számára is követendő. Ezt a szerepet kell továbbvinnünk a környező országokkal egyetértésben. Együtt erősek vagyunk. Meggyőződésem szerint innen fújni fog egy új szél, egy új irány nyugat felé, amiben Magyarországnak óriási szerepe lesz - zárta az interjút Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Hercegfalvát alapító József nádor ükunokája.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg 1942-ben született a Habsburg-család József nádor alapította magyar ágába .

2 éves korában 1944-ben a családdal együtt a front elől Magyarországról Portugáliába menekült. Először 1980-ban tért vissza, majd 1995-ben végleg hazatelepült.

Tanulmányait Portugáliában, Svájcban, Angliában végezte. 16 éves korára hét nyelven beszélt. Polgári foglalkozásként textilipari diplomát szerzett, és utazó ügynökként kereste kenyerét.

Felsége német hercegnő, akitől három gyermeke született. Jelenleg többnyire Budapesten él.

Idős korára civil szervezetek vezetőségében dolgozik, egyházi iskolák anyagi hátterének megteremtésén munkálkodik, valamint irányítja a Mindszenty Alapítványt, dolgozik Mindszenty József boldoggá avatásért.

2013-16-ig a Suverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete.

2012-ben a Magyar Érdemrend közép keresztje kitüntetésben részesült.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!