Hétvége

2017.05.19. 14:18

Eszterlánc - A Nap éltető színével

A paraszti ház verandájára nyíló aprócska ablak párkányán látta gyermekkorában Ági, amint porcelán tégelyekben hűlnek a házi készítésű körömvirágkrémek.

Szente Tünde

Terike néni még az anyjától tanulta annak elkészítési módját. Fél kilogramm disznózsírban három marék virágszirmot néhány percig főzte, egy napot állni hagyta, másnap újramelegítette és átszűrte.

Ági a bio napraforgó olajos receptet próbálta ki. A főzés nélküli eljárásnál három hétig állt az olajban a szárított, vagy frissen szedett körömvirág. Naponta megrázogatta, egy tiszta ruhán keresztül leszűrte, amit végezetül gőz felett méhviasszal összeolvasztott. Természetes tartósítószernek kevés búzacsíra olajat adagolt hozzá.

A hungarikumok listáján szereplő kozmetikai termékcsaládban előkelő helyet foglalnak el a körömvirágból nyert alapanyagok. A szépségápolásában népszerű a fitoösztrogénes intenzív ápoló krém, amiről Ildikó felvilágosította, hogy a kozmetikusok ránctalanításra használják. A „Csókbalzsamnak” és „Piros-barna menyecske szolár-krémnek” Ilcsi néni adta a nevét. Arról pedig, hogy mennyi mindenre jó a körömvirág, hosszasan értekeznek. Hámosító, immunerősítő, antibiotikus, vírusölő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású. Teája serkenti az anyagcserét, kiválóan tisztítja a testet. Méregteleníti és védi a májat. Hatásos epehólyag-gyulladás esetén. Jótékonyan hat a gyomor- és bélbetegségekre, gyomor- és hólyaghurutra, nyombélfekélyre, fekélyes vastagbélgyulladásra, gyomorégésre. Fonálféreg-riasztó. Mérsékli a lázat és enyhíti a torokfájást. Enyhíti a változókori panaszokat.

Borogatásként, lemosó-szerként, vagy ülőfürdő formájában is alkalmazható. Bőrgyulladás, bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére, aranyeres panaszok, visszérgyulladás mérséklésére, szájüregi betegségek kezelésére ajánlják. A körömvirágból készített krém elősegíti a sebgyógyulást, gyorsítja a regenerációt, az új szövetek képződését. Eredményes különböző bőrbetegségek kezelésében.

A római katolikus vallásban is találkozunk vele, mint Boldogasszony füve. De idehaza hívták gyűrűvirágnak, sőt, kenyérbélvirágnak is, az őszirózsafélék családjába tartozó Calendulát. Az 1485-ben megjelent gyógynövénykönyv (Hortus sanitatis) megbízható sebgyógyítóként említi. Fő hatóanyaga a kadiol, de találhatók benne karotiniodok, flavonoidok, poliszacharidok és E-vitamin is.

Erőt és derűt áraszt magából ez az ősrégi virágunk, melegséget sugall Nap-sárga szirma. Jókedvre derít a látványa, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője. Egyesek szerint az ihlettelenség, a rezignáltság érzéséből is segít kikászálódni. Nem csupán emberre és állatra, de a növényekre is erősítő hatással bír. Összegyűjti a kártevőket, például a levéltetveket, ezzel védi a többi haszonnövényt a támadásoktól. Főzete csigaölő. Virágát élelmiszer-, gyógyszer- és italfestékként is felhasználják. Magjának olaja gyorsan száradó festékek előállítására alkalmas.

Egy szépséghibája mégis akad a fészkes-virágzatúak rendjébe tartozó, töretlen népszerűségnek örvendő fűszer- és gyógynövénynek: allergiát okozhat az arra érzékenyeknek. Ők inkább csak nézegessék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!