Hétvége

2012.06.23. 07:53

Galamb-és nyúlétel: már a rómaiaknál is kuriózum volt

Azt elfelejtettem megkérdezni Kiss József polgármestertől, hogy olvasta-e, s ilyenformán inspirálta-e Tersánszky Józsi Jenő legendája a nyúlpaprikásról, amikor kiötlötte az első bölcskei galamb- és nyúlételek gasztrofesztiválját.

Munkácsi Imre

Gyanítom, persze, hogy igen, mert bár ő galambász, de vidéki lévén, pontosan ismeri a falu  minden rezdülését, a meglévő hierarchiát, szülei, nagyszülei révén a 19. század végi, múlt század eleji, most betöltött hivatala okán pedig  mai társadalmi viszonyait - akárcsak T.J.J. a csórók és számkivetettek kalandos világát.
Így aztán Kiss József azt is tudja, hogy faluhelyen a nyúl és galamb, mint afféle hulladékon is elélő, hasznos háziállatok minden portán előfurdultak, s ilyen formán mint népélelmezési alapanyagok is fungáltak. Ám a mai nagy hévvel felélesztett  gasztroüzletágból, legalábbis annak honi szegmenséből, mégis kimaradtak.

Pedig mindkét húsfélének komoly exportőrei vagyunk, nyugaton ugyanis nem tudják, hogy ez nálunk a csórók eledele, s mint különlegességet fogyasztják. Ahogyan tették ezt a magyar történelem előkelőségei is, akiknek ugyancsak kuriózum volt, csakúgy, mint a római birodalom lakomáin.
Ezt pedig nem mástól, mint a kor (és gasztronómiája) avatott ismerőjétől, a Tolna megyei múzeum bölcskei régészétől, Kohári Gabriellától tudjuk, aki maga is szenvedélyes séf. A verseny zsűrije, majd az ízekre kíváncsi bölcskeiek is csak ámuldozni tudtak ételkölteményén: nyúl süldő töltve, egészben, madárlémártással és dinnye tortával. Bár a régész hölgy előadást is tartott a rómaiak konyhamívességéről, elmondása szerint a receptre nem az ásatáson bukkant. A titok egyszerű: nem csak a szakmáját, a főzést is imádja, s mivel ötéves kora óta műveli is, mára elég rutint szerzett ahhoz, hogy bátran kísérletezzen, akár a szegények eledeléből kreált pazar lakomákkal is. Fájdalom, az egy híján negyven ételt végigkóstoló zsűri fáradtságában mégsem az ő remekét díjazta a legtöbb ponttal, hanem egy egyszerű, nyúl és galambsültekből összeállított tálat - mentségükre legyen mondva, a köret  fűszeres juhtúróval töltött sárgarépa volt...
És, ha most azt gondolná a kedves olvasó, hogy az I. Bölcskei Galamb- és Nyúlételek Gasztrofesztiválján ama bizonyos mezei nyúlpaprikás elő sem fordult, akkor nagyot téved! Volt ott minden a klasszikusokból is, legfeljebb Gazsi szolgának  okoznának  némi fejtörést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!