Hétvége

2017.06.23. 14:42

Harminc év hátrány

Borsószedés közben jutott eszébe Juditnak, hogy éppen akkor, amikor vetette, mennyire furának találta Róbert, hogy ilyenekkel tölti az idejét, hiszen, amikor a szezonja van a borsónak, olcsón beszerezhető.

Szente Tünde

A férfi nem egészen értette ezt a fajta kertművelési mániát. Vele szemben, az asszony az alapműveltség részeként tekintett nagyanyái ősi tudására. „Vitalitás kertészetnek" nevezte el, hitt abban, hogy ez a fajta tevékenység a testi-lelki egészség szolgálója.

Gézánál látta Székesfehérváron, hogy a virágágyásokban helyet kapott az eper, a ribizli és az egres. Követte a mintát, azóta folyamatosan gyarapítja az értékes állományt. A friss fogyasztás mellett az elkészült lekvárok a spájz polcain szép sorban várják a telet, miként az őszre beérő bodza és otelló szőlő termése is. Sikerült jó helyet találnia a kert egyik napos részén a tüskétlen feketeszedernek és a folyton érő málnának, a kivihez lehet, hogy társat kell szerezni, mert meddőn szalad a nagyvilágba.

Nem is gondolta Judit, hogy azon a két soron ennyi zöldborsó terem. Tépkedte a duzzadt hüvelyeket, és visszagondolt első ügyetlen próbálkozásaira a kertben. A harmincadik életévét már betöltötte, amikor családi házba költöztek. A föld kínálta magát, de még csak ismerkedtek egymással. Az a néhány egynyári virág az ablakok párkányain az apró ládákban elegendő sikerélményhez juttatta ahhoz, hogy a folytatás ne maradjon el. Beszerezte az első fűszernövényeket, mostanra az oregáno, a citromfű és a menta szinte kiirthatatlan.

A levendulás korszak sem telt el nyomtalanul. Induláshoz vásárolt három tövet, amely a mai napig a kert ékessége. Virágzáskor lehetetlen betelni a rajtuk tüsténkedő méhekkel, táncoló pillangókkal. Az ősszel elvetett magokból száz palántát nevelt, tavasszal elültette őket. A tihanyi levendulaszüret idejére szervezi az egy évtized alatt megerősödött ültetvényükhöz a privát szüretüket. Olyan vendégeket hív, akik rajonganak a mediterrán cserjéért. A levágott virágokat szárral együtt csokrokba rendezik, megszárítják és továbbajándékozzák. A levendulát agynyugtató, molyűző, mindenható csodaszerként tiszteli és imádja.

Nem előzmények nélküli a fügéhez fűződő viszonya. A legelső töve a hideg és száraz télben elfagyott, a másikat rossz helyre ültette, megerősödve akadályozta a közlekedést. A szíve szakadt meg, amikor a férje elnyesegette a termőre fordult ágakat. Most már nagyobb tudás birtokában választotta ki a legújabb szerzemény helyét. Elültette, megáldotta: növekedjen és teremjen, hogy aztán legyen belőle dzsem és aszalt füge a kekszbe és a piskótába.

Az idén annyi, de annyi koktélparadicsoma lesz, hogy azt elmondani sem lehet. Kitapasztalta, hol szeret, mennyi napfényt, mennyi vizet, milyen földet igényel, lassan érésnek indulnak a méregzöld, egészségtől duzzadó fürtök. Ennél már csak a chili paprikák látványa tölti el nagyobb elégedettséggel. Tíz centiméter hosszú paprikák csüngnek lefelé a februárban általa elvetett magokból tavasszal palántázott, nyár derekára már kiteljesedett bokrokról.

Judit kifejtette a borsószemeket a hüvelyükből, és valamennyit beleöntött a reggel óta gyöngyöző kacsaaprólék levesbe. Délben a férje két tányérral evett a frissen szedett, cukorborsóval megbolondított ételből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!