Hétvége

2013.08.15. 18:58

Háromnapos kavalkád Dunaújvárosban és környékén

Augusztális a Szalki-szigeten, pentelei aratónap, Caramell koncert, Rácalmási Városnap, lecsófesztivál Mezőfalván - változatos programok a hosszú hétvégén.

Körmendi Erzsébet

Idén is megéled a Szalki-sziget augusztus 20-án: délelőtt 10 órától éjjelig bőséges lesz a programkínálat.

Az önkormányzata vezetői, a szervezők szeretettel várja városunk lakóit és a szórakozni vágyó érdeklődőket, családokat az idei Augusztális rendezvényre. A program ezúttal is már augusztus 17-én elkezdődik a Fúvószenekarok és Mazsorettek XVII. Nemzetközi Találkozójával. A menetzene és a mazsorettek felvonulása délután fél ötkor kezdődik a Bartók téren, ahonnak a Dózsa mozi előtti térre, a találkozó helyszínére vonulnak a résztvevők, ahol a megnyitó negyed hatkor lesz. Térzenével és a vendég csoportok fellépésével folytatódik a program, amely este fél nyolctól táncházzal ér véget.

A felvonulás ideje alatt, 16.30 és 17.30 óra között forgalomkorlátozásra számíthatnak az autósok. A járműveket, autóbuszokat a Béke térről a vasmű főkapuja felé terelik, és visszafelé jövet a kis Vasmű őtra helyezik át a megállókat, hogy kikerüljék az Építők és a Vasmű utat.

A Szalki-sziget szabadtéri színpadán augusztus 20-án 10 órakor a Dunaújvárosi Fúvószenekar és az Adai Mazsorett csoport fellépésével kezdődik az Augusztális. Cserna Gábor polgármester 11 órakor köszönti a résztvevőket, majd a kenyérszentelés után megszegik az ünnepi új kenyeret.

A Vasas táncosainak műsorával folytatódik a színpadi repertoár, és délben nótaműsor párosul a jó ebéd mellé. A Gárdonyi iskola táncművészeti tagozatosai délután fél kettőkor lépnek színpadra, őket a Violin növendékei, a No Control Dance Grup, a Revolver együttes, Weisz Viktor és a Trabarna Stand Up Comedy fellépése követi.

Caramell koncertje este fél hatkor kezdődik, majd újabb stand up comedy szórakoztatja a közönséget.

Az este hátralévő részében, este fél héttől három megasztáros – Talán Attila, Bozont és Szakos Andrea – nyitja a zenei blokkot. A P. Mobil este fél nyolckor kezdődő koncertje előtt még egy kis kimédiázás (stand up comedy) belefér majd az időbe. A rockzene nyomán egy hagyományos huszadikai műsorszám illeszkedik a sorba: a tűzijáték 21 órakor kezdődik a szigeten.

A rakéták látványa után Bon-bon koncert és retró diszkó a záróakkord.

A Volán menetrend szerinti járatokat indít huszadikán a Szalki-szigetre.

A Pentele városrészben lakók idén is Szent István napi ünnepségre várják a lakókat és a vendégeket. A hagyományosnak számító rendezvény augusztus 19-én délután négy órakor kezdődik a szokott helyen, a Pentele Klubházban.

A program köszöntőkkel kezdődik, amelyek után átadják a Pro Pentele-díjat az arra érdemesítettnek. Az est hátralévő részében nótaműsor és Aratóbál szórakoztatja a résztvevőket.

Ünnepi halászlék

Rácalmás, Kulcs – Halászléfőzés, gyerekszínpad, kiállítás – illetve szoboravató, s mindkét helyen: tűzijáték!A Rácalmási Városnap (korábban 19 éven át Falunap) idén is bő programmal várja az érdeklődőket a Jankovich-kúriában. Délelőtt halászléfőző versennyel melegítenek a helybeliek a későbbi jó hangulatra (a zsűri: Buday Péter mesterszakács!), majd fél egykor ünnepélyes kiállításmegnyitó kezdődik az oktatási épület nagytermében. A kiállítók között van helyi alkotók mellett Zongor Gábor festőművész is. Ezután a kultúrműsoroké a főszerep.

Két színpadon is! A kisebbiken a Fabula bábszínház lép fel, a nagyobbikon a helyi kultúrcsoportok, majd Galambos Lajos, Vastag Csaba, Tóth Vera következik. Átadják a „Rácalmásért” elismeréseket, végül Rúzsa Magdi, a Neoton Família – és a tűzijáték következik.

Kulcson szombaton avatják az ünnep alkalmából Kossuth Lajos szobrát a Faluháznál (avató: L. Simon László országgyűlési képviselő), huszadikán tűzijáték is lesz.

Fesztivál és koncert

Mezőfalva, Nagyvenyim – Lecsófesztivál lesz Mezőn, a szomszédban megtartják a hagyományos koncertet.Mezőfalván ismét megrendezik a nevezetes Lecsófesztivált – immár negyedszer, augusztus 19-én, a Piac téren. A program este ötkor kezdődik, ünnepi kenyérszenteléssel. Fél óra múlva indul a verseny, hozott alapanyagokból. Közben a gyerekeknek arcfestés, kézműves foglalkozások, ugrálóvár.

Este fél nyolckor adják A legjobb mezőfalvi lecsó díját. Ezután a vajdasági Adáról érkezett mazsorettek, a helybéli Sárgarózsa Nyugdíjas Klub énekkara, a helyi néptáncegyüttes szórakoztatja az egybegyűlteket, hogy fél kilenctől átadják helyüket az utcabál résztvevőinek. A mezőfalvi műsort este tíztől tűzijáték zárja.

Nagyvenyimen augusztus 20-án délelőtt 11 órától kezdődik az ünnepi műsor. A helyszín a Szent Bernát arborétum lesz. Itt az ünnepi polgármesteri köszöntő és a kenyérszentelés után a falu Aranydaru nyugdíjas köre, versmondók, a helyi és a baracsi táncosok adnak műsort, este hattól nyárbúcsúztató ünnepi, szabadtéri koncert lesz, ugyancsak az arborétumban.

Ünnepi színes

Perkáta, Előszállás, Baracs – Nehéz dolga lesz annak, aki választani akar a műsorok között.

Perkátán a reggel nyolc órai kenyérszentelő szentmise után hagyományőrző lovasok viszik körbe a településen az új kenyeret.

Előszálláson az ott hagyományos módon a község polgárává fogadják az újszülötteket. Horgászversenyt rendeznek a családoknak a helyi horgásztavon, a sportpályán mozgalmas időtöltések várják az érdeklődőket augusztus 20-án. Délután fél öttől a művelődési házban díjazzák a legfinomabb házi sütésű kenyereket.

Baracson augusztus 19-én sárkányhajó versennyel, népdalkörök találkozójával, szentmisével, gyerekprogramokkal, koncertekkel, az iskola tornászainak bemutatójával, kitüntetésekkel, tűzijátékkal köszöntik az ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!