Hétvége

2017.06.02. 15:29

Hasznos emberré a fáradságos évek tesznek

Vizi István, vagy ahogy a leányai által ráragasztott néven talán még többen ismerik, VIPI (a Vizi Pisti rövidítése) réges-régen, az édesapja biztatására kezdte a vendéglátós szakmát.

Menyhárt Ferenc

A besnyői földműves családból származó, csepeli öntő szakmunkás papa a ’70-es években úgy gondolta, hogy enni mindig kell, az biztos megélhetést ad a fiainak, így lett István, bátyjával Gyurival együtt vendéglátós. Előbb kitanulta a szakma minden területét, ahogy illik, majd az inasévek után a két fivér saját vállalkozásba kezdett.

Közkedvelt, jó hírű üzletet fejlesztettek ki, a 6-os út mellett mindenki ismerte a Vizi-tanyát.István 32 év után önállósította magát, és Rácalmáson kezdett előbb kereskedelemmel, majd vendéglátással foglalkozni. Nem könnyű szakma, és főleg nem könnyű tisztességesen, sikeresen, éveken keresztül csinálni! A beszerzési lehetőségek, a hatósági szabályok folytonos változása, az erős versenyt diktáló új piaci szereplők megjelenése, a gazdasági válság bizony, sokakat kényszerített a pálya elhagyására az elmúlt évtizedekben.István talpon tudott maradni a változó körülmények között is. Szakmai tudása, kitartó munkabírása segítette abban, hogy a vevők elvárásainak, ízlésének meg tudjon felelni. Igaz, hogy VIPI nem csupán egy vállalkozó az időközben faluból várossá lett Rácalmáson.

Ennél sokkal több: egy közismert és tiszteletben álló személyiség.Először 1994-ben indult a képviselői címért az önkormányzati választáson, és azóta is minden ciklusban újraválasztják a rácalmásiak, a Városvédők párt semleges soraiban. Nincs fogadóórája, nincs irodája, nem tart lakossági fórumokat, mégis mindenről tud, mindenkinek a gondját-baját ismeri. A kis büfé az ő képviselői dolgozószobája, ahol bármikor megtalálják a helybeliek ügyes-bajos dolgaikkal.

Vizi István ismert és köztiszteletben álló személyiség, s ennek alapja a hitelessége
Fotó: Zsedrovits Enikő

Ottjártunkkor, az alatt a másfél óra alatt, amíg beszélgettünk hárman kukkantottak be az üzletbe, hogy beszélni szeretnének vele, és még három, telefonon érdeklődőnek ígérte meg, hogy visszahívja, ha végzett. A testületben több területen hasznosítja kimeríthetetlen aktivitását. Tagja az oktatási, kulturális valamint a szociális bizottságnak is, de a szívéhez legközelebb a közbiztonsági terület áll. Elnökként irányítja a közrendi és közbiztonsági bizottságot.Azt mondja, kevés fontosabb dolog van egy településen annál, mint hogy az ott lakók nyugodtan alhassanak, sétálhassanak az utcán, a gyerekeiket elengedhessék az iskolába, ne kelljen aggódniuk házaik, javaik biztonságáért. Sokévi tevékenységével elérte, hogy nem csak az önkormányzat, a lakosság is partnerként áll az ügy mellett.

Elsősorban nem anyagiakról van szó, bár az sem elhanyagolható, hogy a helyi polgárőrség munkáját a testület pénzzel is támogatja. Ami sokkal fontosabb, hogy a helybeliek az adójuk 1 százalékán kívüli adományokkal járulnak hozzá a polgárőrség munkájához.VIPI, aki a polgárőr egyesület elnökségének tagja, 15 éve találta ki azt a megoldást, amivel az egyesület működése anyagilag biztonságosabbá vált, majd addig agitált és szervezkedett, amíg sikerült beindítania az országosan kezdeményezett Szomszédok egymásért mozgalmat is.

A helyi újság, a plakátok, szórólapok, személyes beszélgetések segítségével meg tudta győzni a rácalmásiakat arról, hogy a hivatásos szervek munkáját milyen nagy mértékben segíti, ha az emberek egymásra is figyelnek. Amikor valami szokatlan dolgot tapasztalnak, és jelezik a rendőrnek, a polgárőrnek, azok gyorsabban, eredményesebben tudnak intézkedni. A máshol rövid életű mozgalom Rácalmáson ma is működik.Nem titkolt büszkeséggel meséli, hogy 2016-ban a településen egyetlen, a lakosság sérelmére elkövetett bűncselekmény sem történt.

Nagy dolog ez, hiszen sok, idegenek által is látogatott nagy rendezvény, jelentős átmenő forgalom van a városban! Nem csoda, de komoly eredmény, amihez kellenek az olyan emberek, akik képesek egy ügy mellé odaállni, és közben nem magukat, hanem az ügyet menedzselik, hosszú időn keresztül, kitartóan.

Elgondolkodtató „kitűnővé egy szerencsés perc által is válhatunk, de hasznos emberré a fáradtságos évek tesznek.” (Kemény Zsigmond)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!