Hétvége

2017.05.26. 15:55

Megérteni a másik ember nézőpontját

Helényi Edit született dunaújvárosi, mindig is ott élt, ott járt iskolába, ott kézilabdázott a Kohászban, több mint tíz évig. Ma is Dunaújvárosban dolgozik. Sokfelé járt a világon, sokfelé hívták már dolgozni is, de mégis itt maradt.

Menyhárt Ferenc

Biztos ezért ismerik olyan sokan. Karrierje több állomáson keresztül vezetett végül egy olyan területre, ahol minden benne rejlő képességét, egyénisége valamennyi értékes vonását eredményesen tudja kamatoztatni.

Pályafutása során folyamatosan olyan területen dolgozott, ahol emberekkel kellett együttműködni, ahol a jó kapcsolat, a másik megértése révén lehetett eredményt elérni. Szerencsés alkat: olyan feladata sosem volt, amit ne tudott volna megszeretni, amit ne szívvel-lélekkel végzett volna. Részint tudatosan, részint ösztönösen haladt az értékesítő tevékenység különböző állomásain át mai munkája, a biztosítási terület felé. Amikor kicsi lánya, Viki megszületett, akkor kezdett a biztosítói tevékenységgel foglalkozni.

A szükséges iskolákat a gyerek és a munka mellett mindet elvégezte, egészen a felsőfokig. Szinte mindent tud a szakmáról, de nem ez a legnagyobb tudása, hanem amit belülről, magából hozzátesz. Ezek sorában is az első az emberismeret és szeretet. Azt mondja, nem eladni kell, hanem az ügyfél igényét kell kielégíteni. Nap mint nap tapasztalja, hogy sokan, amikor rábízzák magukat, azt sem tudják pontosan, mit akarnak, mire van szükségük, milyen lehetőségek közül választhatnak.

Egy üzletkötő, aki érti a szakmáját, és nem sajnálja az időt, kitalálja, mivel lehet hasznára az ügyfélnek és ugyanakkor biztosítónak is. Két úr szolgája egyszerre, és szeretne mind a kettővel békében lenni. Ezért gondolkodik Edit úgy, hogy a legjobb üzlet akkor köttetik, amikor mindkét fél elérte a célját, és elégedett.

Helényi Edit azt mondja: az ügyfél igényét kell kielégíteni
Fotó: Amatőr

Az emberszeretet ahhoz kell, hogy ne sajnálja az idejét az ügyfél meghallgatására. Aki erre képes, annak előbb-utóbb komoly emberismerete lesz. Pontosan tudja azt is, hogy aki pénzt ad ki egy olyan hosszú távú ügyletre, mint amilyen egy biztosítás, az szeretné jól elkölteni a pénzét. Edit sok évi tapasztalattal a háta mögött azt is látja, milyen kevéssé igazodnak ki az emberek a pénz világában. És nem csak az idősek!

Majdnem minden korosztályról elmondható, hogy bizonytalan, járatlan a pénz okos felhasználása terén. A fiatalok meggondolatlanul, merészebben, az idősebbek sok vegyes tapasztalattal, aggályosabban költik, amijük van. És ez nem csak a biztosításokra igaz! A legtöbben olcsón, de nagyon jól szeretnének járni, és sajnos, még azt sem tudják, mi az olcsó. Mert nem az, amiért most kevés pénzt kell fizetni.

Vannak, akik az elcsépelt frázisok szintjén nem tudnak túllépni: nekik a csel, az ördög az apróbetűs részben van, ugyanakkor a nagybetűst sem olvassák el, illetve nem értelmezik helyesen. Bizonytalan, ismeretlen, magukat jól tuningoló ügynökökkel kötnek előnyösnek tűnő üzletet, és csodálkoznak, hogy nem azt kapják, amit reméltek. Edit nem győzi mondogatni, hogy foglalkozni kell a biztosításainkkal, ahogy a telefonos, és egyéb szolgáltatási szerződéseit is lecseréli az ember. Időről időre át kell tekinteni, és ha jobb lehetőségek kerültek piacra, a saját érdekünkben váltani kell.

Nagy álma, hogy mindenkinek lesz egyszer egy saját biztosítósa, akit megkérdezhet, mint a "kezelőorvosát, gyógyszerészét", hogy tessék mondani, jó ez nekem?

Edit segítőkész, barátságos, kiegyensúlyozott és ugyanakkor egy rendkívül szerény ember. A társaságnál, ahol dolgozik az egyik, ha nem a legsikeresebb üzletkötő, aki a szakma csúcsára jutott: elnyerte a főtanácsosi címet. Jól mondta az öreg Ford: "Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját, és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkéból."

Mottó:

Albert Schweitzer: A példamutatás nem a legfontosabb dolog, amivel másokat befolyásolhatunk - hanem az egyetlen.

Sorozatunkban olyan embereket, sorsokat mutatunk be, amelyek példaként szolgálhatnak kortársainknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!