Hétvége

2017.05.19. 13:55

Süveges József jó iskolája: apai szigor, dinasztiában öröklött tudás és szorgalom

A Süveges név - fogalom a környéken. Már 30 évvel ezelőtt is az volt, amikor még a ma 50-es éveiben járó Süveges József édesapja autószerelő műhelyét keresték azok, akik megbízható szolgáltatásra vágytak.

Menyhártné dr. Zsiros Mária

De visszamehetünk akár hét évtizedet is, a nagypapáig, aki egy osztrák DDSG hajózási társaság elsőtisztje volt. A bölcskei eredetű család tevékenysége Dunaföldvárhoz kötődik, de 50 kilométeres körzetre kisugárzik. Valamikor nem számított rendkívüli dolognak az iparos dinasztia. Az ipartestületek ismert jelszava, az "isten áldja a tisztes ipart" azért is ivódott be az emlékezetbe, mert az iparosok generációkat íveltek át, a mesterség apáról fiúra szállt. A mesterség! Az üzlettel együtt átörökítették a szakmai és emberi tisztességet, a megbízhatóságot, a tudást, a vevő tiszteletét is.

Süveges József jó iskolája: apai szigor, dinasztiában öröklött tudás és szorgalom Fotó: Zsedrovits Enikő

Így vált a Süveges név is fogalommá. Az autószerelő műhelyből a '90-es évek elején szalon alakult a kor igényének megfelelően. A földvári üzlet fejlődött, más településeken, így Dunaújvárosban is épült Opel Süveges szalon, talán a második ilyen vállalkozás volt a városban. Szokatlan figyelmesség a kiszolgálásban, elegancia, dizájn, újszerű vevőkezelés, marketing, Opel-napok - mindezek értékes módszerekkel gazdagították a környezet átalakulóban lévő kereskedelmi kultúráját. A szalont az akkor még harmincas éveiben járó ifjú Süveges József alakította ki és irányította. Nagy megtiszteltetés volt akkoriban autókereskedőnek lenni! Abban az időben alakult át a személyautópark, cserélődtek le a Daciák, Ladák, Wartburgok. A korszerű, csillogó nyugati autók között forgolódó, kellemes megjelenésű fiatalember komoly tekintélynek örvendett. Barátságossága, közvetlensége miatt egyszer csak mindenkinek "Dodi" lett.

Nem volt ám ez ilyen egyszerű történet! A papa keményen nevelte! Megkövetelte a tanulást minden szinten. Nyaranta a műhelyben dolgozott, hogy megismerje a gyakorlatot a szerelési munkákban éppúgy, mint az ügyfelekkel való foglalkozás terén. A szakközépiskola után a Dunaújvárosi Főiskolán karbantartó mérnöki végzettséget is megszerezte, de jó ideig még a papa keze alatt dolgozott, amíg megkaphatta a szalon vezetését. Több mint tíz évig vitte az üzletet, majd visszament Földvárra, új vállalkozásba kezdett, és belevetette magát nagyapja, apja után dunai víziélet felvirágoztatásába.

Az 1970-es években elindult vízisport tevékenység többszöri fellendülés, és visszaesés után végül is Süveges József lelkes, sokoldalú tevékenységének köszönhetően most ismét felívelő, nagy korszak elé néz. A Dunaföldvári Vízisport Egyesület elnöki tisztségét 2002-ben vette át. Mint annak idején az autóüzletben, itt is a papa nyomdokain haladva viszi tovább a stafétát.

Lépésről lépésre építette ki az új igényeknek, elvárásoknak megfelelő sport- és turisztikai létesítményt. A város polgármesterének, önkormányzatának és egy szűk, de lelkes, önzetlen támogató csapat tagjainak erőfeszítése révén csodálatosan rendbe tett Duna-part már csak arra vár, hogy ez év augusztus 20-án megnyithasson a kikötő, ami a motorcsónakoktól a több száz utast szállító nagy hajókig fogadni tudja a vízen utazókat.

Süveges József mindent tud a hajókról, a Dunáról, a földvári vízisport történetéről, a vízi közlekedés szabályairól, feltételeiről, és sorolhatnánk, ám ami különösen figyelemre méltó benne, hogy ahogy a szakmát, ezt is az alapoknál kezdte. Sok-sok órát, rengeteg energiát tett bele, amíg az egyesület, s az új feltételek megteremtésével idáig eljutott.

A változás irányának felismerése, a célok kijelölése, az igényes megoldások ma is éppúgy kísérői a munkájának, mint a barátságos, közvetlen stílus. És ma is mindenkinek "Dodi". A címként választott Konfuciusz-idézet jól jellemzi az értékes pályát befutó egyéniségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!