Hétvége

2016.11.18. 22:48

Sztálinvárosi képek- Régi fényképek városunkról az Indexen, különböző intimitásokkal

Mintha családi képek lennének, úgy nézhettük az Index internetes oldalain közzétett régi dunaújvárosi, azaz sztálinvárosi fotókat.

Pekarek János

Amelyeknek nemcsak a minket érintő intimitása volt érdekes, hanem a fényképek sorsa és háttere is! A magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytára munkatársai bukkantak két fotóalbumra a polcaikon.


„Gyerek játszótér.” A Petőfi ligetben egykor volt kis uszoda

Az egyik a Sztálinváros, 1955 november címet viseli (leltári száma 2016. 21. 1-20), és minden bizonnyal reprezentációs célokra készült, az „első szocialista város” bemutatása érdekében.


„Város. Béke étterem. Az ital és fagylalt kiszolgáló pult valamint a női WC közvetlen szomszédsága nem mindennapi tervezői elrendezés.” Ehhez nem kell kommentár

Ez a „minden szép, minden jó” kategória. A másik címe: Sztálinváros építésénél észlelt tervezési hiányosságok 1952-53. (Leltári szám: 2016. 23. 1-80.)


„Sztálinváros látképe.” Középen a Május 1. utca. A kép a víztoronyról készült: még megvan az Ady utcai söröző

Ehhez kísérő levelet írt a Sztálin Vasmű beruházási megbízottja, Sebestyén János 1953. január 6-án, Zsofinyecz Mihály kohászati miniszternek címezve - és az akkori, minden szempontból nagyon sötét idők szellemére rácáfolva alaposan leszedi a keresztvizet az építéstervezőkről, az építés szervezőiről.


„Gyár. Öntőde. „Korszerű” belső anyagmozgatás.” 1953-ban ez igen bátor megjegyzés volt!

Ezt pedig fotókkal is dokumentálja. Sajnos, a fényképész kilétéről nincs információ. Ha kissé régimódiak is a képek, de jók. A hibák felsorolásánál pedig (ennyi idő után) már felszabadultan lehet kacagni.


„Vasmű főbejárata.” A híres Domanovszky freskót is sikerült igen szerencsétlen helyre dugni

Például az acélmű irodaépületének lépcsőházi ablakain, amelyeket félbevágnak a lépcsőpihenők, az ablakokat is nyithatatlanná téve. Vagy a vasmű igazgatóság ablakain, amit hárman próbálnak kinyitni.


„Város. Szekciók. A földszinti erkély egy másik felvétele.” A Babits utcai házak földszintjét a legendák szerint elfelejtették felépíteni. Sebaj. Figyeljék az erkélyen álló szőke kislányt!

Esetleg (ha már ablak...) azon az alagútszerű ablakon, amit csak életveszélyes módon, a párkányon állva lehet nyitni.


„Egy utca esti fényben.” E szép kép a Május 1. utcáról készült

Ám gyönyörködni is lehet a régi utcákban, terekben, s mint minden régi képnél, itt is izgatottan találgathatjuk, melyik felvétel hol készülhetett. S végül még egy intimitás. Nem tudni, melyik albumban, de szerepel egy „Város. Szekciók.


„Gyár. Martinmű iroda. A lépcsőházakban a lépcső pihenő metszi a lépcsőházi ablakot és így az összhatáson kívül az ablakok nem is nyithatók.” Ez ma is így működik. Illetve: így nem működik

A földszinti erkély egy másik felvétele” aláírású kép a régi Beloiannisz, mai Babits utcából. Az erkélyen álló kislány ma: a feleségem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!