Hétvége

2016.06.24. 12:50

Tanóra 10 percben

Kiss Kálmán

Ma az Amerikai Egyesült Államok a világ ura. Megnyert két világháborút, győzedelmeskedett a hidegháborúban is. Képességei látványosan kifejlődtek, gazdasági, katonai erejét nem kérdőjelezheti meg senki. Csakhogy amint Arany János mondja: Változik a világ: gyengül, ami erős,/

És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt. Nagy átrendeződési folyamat kezdődött, változásban vannak az erőviszonyok, új képességes hatalmak emelkednek fel, s a nagy tortából kérik, kihasítják a nekik járó részt.Ez a világ természetes rendje. Az USA bár nyugtalankodik olykor, bízik, gazdasági, főleg katonai erejében. Védelmi készültsége, költségvetése tízszerese az utána következő kilenc országénak. Fegyvereseivel mindenhol jelen van, mindenütt érvényesíti, ha kell, brutális erőszakkal az érdekeit, szinte az egészglóbusz erőforrásainak, értékeinek a kisajátítója. Minden és mindenki csak neki alárendelten működhet. Ezt az állapotot bármi áron fenn akarja tartani. E törekvése szöges ellentétben áll az általa hangoztatott szólamokkal: a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok hirdetésével. Az USA helyzete még olyan szilárd, hogy képmutatásának, álszentségének lelepleződéseivel sem törődik. Egy na és -sel elrendezi a dolgot.A többiek meg alkalmazkodnak. Még. Amerika mindent megtesz, hogy ez így is maradjon. Figyel, nagyon figyel. Mindenki a riválisa, még a szövetségesei is. A bizniszben nincs barátság, csak érdek és haszon. Ügyel arra, hogy a versenytársak, különösen a dinamikus újak, fejlődése lassuljon, akadályokba ütközzön, ne találjanak szövetségeseket, együttműködőket, ezért éket ver, ellentéteket szít, válsághelyzeteket teremt. Ám ez fel fogja emészteni az erejét. Az lesz a sorsa, ami Nagy Sándor népének, a Római Birodalomnak, a hunoknak stb.Hallom nagy ódaköltőnknek, Berzsenyi Dánielnek fenségesen tragikus hangját:

Felforgat a nagy századok érckeze

Mindent: ledűlt már

a nemes Ilion,

A büszke Karthagó

hatalma,

Róma s erős Babilon

leomlott.

 

Döbbenetes érzelmi ereje és igazságtartalma van ezeknek a soroknak: itt a történelmi szükségszerűség, a Biblia Istene beszél. Jó lenne, ha Amerika meghallaná. Mert ellene tenni csak erőszakkal lehet, ám aki kardot ránt, az kard által vész el. A kard ma az atomfegyver, az elveszés az általános megsemmisülés.

Ha végtelen gőgjében a rész akar lenni az egész, az maga a rettenetes betegség, a rák.Dinamikus részekből álló dinamikus egész!Erre kell törekedni, minden egyéb káros, negatív állapot, melynek kifejlete a pusztulás. Annak jár csupán élet és szabadság, / Aki megküzd érte nap nap után - hirdeti a nagy német költő, Goethe, és mélységesen igaza van.Ha egyvalami, valaki tartósan alázhatja a többit, azért nemcsak az akarnok felelős, hanem ezt hadd ne mondjam annyira nyilvánvaló. Az, aki nem küzdött, s nem küzd, hiszen az újszülött is harcol a létért, az ne nyújtsa be nyugdíjigényét az örökkévalóságnak. Legfőbb erőnk az értelmünk, az eszünk, mi emberek, többé nem cselekedhetünk ostobán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!