Hétvége

2017.07.28. 15:49

Aki elég bátor ahhoz, hogy türelmes legyen

Radics Zoltán adonyi származású, de már régóta Dunaújváros az otthona. Mezőgazdasági gépszerelőnek tanult Seregélyesen. A szakmájában dolgozott, majd a katonaságnál megszerette a gépkocsivezetést.

Menyhárt Ferenc

A leszerelés után már sofőrként helyezkedett el, így édesapja hivatásának folytatója, de egy olyan területen, amire mindannyian, a gyerektől az aggastyánig, csodálattal tekintünk. Tűzoltókocsit vezet! Persze, csak a laikusok nevezik ezt a járművet így, a szakember azt mondja: szer. Egy nagy álom vált valóra, amikor harmincévesen felvették a dunaújvárosi tűzoltósághoz.

Radics Zoltánnak nagy álma vált valóra Fotó: Zsedrovits Enikő

Sokféle jármű vezetésében volt már gyakorlata addigra, fiatal kora ellenére jó sofőrnek számított, de ez még csak az alap ahhoz, hogy valakire egy tűzoltáshoz használt gép vezetését rá lehessen bízni. A vezetéshez szükséges ismeretek mellé gyakorlatot kell szerezni a tűzoltás gyors és precíz műveleti fogásai terén. Ahogy az operációt végző orvos mellett is egy összeszokott, egymást szavak nélkül is értő csapat áll, ugyanúgy kell tudni együttműködni a tűzoltó teamnek is. Egy kézzel vagy lábbal történő intésből, egy fejmozdulatból tudni kell, mi a teendő, mire van szüksége a kollégának a további művelethez. Értékes percek veszhetnek el, az oltás sikere, és ami a legfontosabb, életek múlhatnak azon, ha ilyenkor valaki késlekedik vagy nem megfelelően reagál. Nehezen megítélhető helyzetekben, sűrű, gomolygó füstben is tudni kell, mi a feladat, amit sem a könyvekből, sem a tanfolyamokon nem lehet előre megtanulni.

A rátermettség, a gyakorlat, a szakmai jártasság mellett magas szintű intelligencia szükséges a helyzet felismeréséhez, és az alkalmas cselekvési mód kiválasztásához. Sem kapkodni, sem fontolgatni nem lehet! Mindebből mi, hétköznapi emberek legfeljebb csak annyit látunk, hogy elég gyorsan jöttek-e. Ki gondol arra, hogy mennyi minden van e mögött az egyszerű kérdés mögött?

Egy riasztás beérkezésétől számítva két percen belül el kell hagyni a laktanyát. Ennyi idő áll ugyanis rendelkezésre ahhoz, hogy a kivonuló legénység teljes védőfelszerelésben elfoglalja a helyét az autóban. A sofőrnek az autó készenlétéről és elindításáról is gondoskodnia kell. Minden „szükségletet” előzetesen el kell intézni, vagyis a tűzoltó akkor eszik, amikor tud. Nem láthatja előre, mikor lesz rá módja legközelebb, meg azt sem, mekkora időt vesz igénybe a riasztás mögötti feladat. Lehet, hogy csak fél óra, de lehet négy-öt órás tennivaló is. Ilyenkor bizony ki kell bírni

A helyszínre való eljutás útvonala előre meghatározott. A laikus azt gondolná, hogy a legrövidebb utat a sofőr dönti el, de ez csak a taxiban igaz. A tűzoltókocsi szélessége, magassága, súlya meghatározza, merre közlekedhet. Lehet, hogy a sofőr fejében van egy rövidebb út, de csak az utasítás szerint közlekedhet. Egy hevesebb természetű valaki pusztán ettől ideges lenne, de aki tűzoltóautót vezet, annak tudomásul kell vennie: nem kockáztathatja a biztonságos kiérkezést azzal, hogy netán vissza kell fordulni, mert azt az utat, amire gondolt, közben felbontották. A parancsot felülbíráló ember nem való ilyen pályára.

Sokan azt gondolják, hogy a fény- és hangjelzést használó járművet mindenki segíti, de aki már ült ilyen gépen, az órákig mesélhetne arról, hogy mennyire nem így van. Még a segítő szándékú vezetők sem mindig tudják, mit tegyenek. Nem kis önfegyelmet és türelmet igényel ezeknek a helyzeteknek a kezelése, és nem akárki képes ilyenkor is megőrizni a hidegvérét.

Zoltán mindeközben derűs, nyugodt, kiegyensúlyozott ember. Szelíd humorral, elnéző udvariassággal mesél el egy-egy, az emberi butaságra jellemző esetet, de nyoma sincs benne a nagyképűségnek. Pedig lehetne

Nem kis lelkierő kell ahhoz, hogy az ember fel tudja dolgozni a nap mint nap látott szörnyű baleseteket, az égő házban rettegő ember látványát, vagy hogy ne mondjon véleményt a háztetőn rekedt kismacskáért aggódóról. Amikor egy-egy nehéz nap után hazamegy, és a gyerekei megkérdezik, hogy aznap hány piros lámpán hajtott át, csak mosolyog, és nem traktálja a környezetét az átélt borzalmakkal.

Azt mondta Márai: „az egyszerű, a csendes csoda, amikor valaki elég bátor ahhoz, hogy az életben türelmes legyen. De ez nagyon nehéz.” Milyen igaza van!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!