Hétvége

2016.08.18. 19:14

Ünnepi gondolatok

„Azt is tudom, nem / én kezdtem, Tudom, nem is én végezem. Most is halnak és születnek, Nem lesz vége /a nemzetnek.”

Tisztelt Ünneplő Dunaújvárosi Polgárok!

Ez a kalotaszegi népdal arra figyelmeztet minket a magyar állam alapításának ünnepén, hogy úton vagyunk. Egy egész nemzet története áll mögöttünk és áll előttünk. Egy nemzet története, amelynek mi magunk is részesei vagyunk.

Augusztus 20-án Szent István királyra emlékezünk, aki ezer esztendővel ezelőtt új irányt szabott a nemzet életének, a pusztulásból az életbe vezette a rábízott magyarságot.

Tiszteletünk jeleként augusztus 20-a nemzeti, állami és egyházi ünnep.

Történelmünk egyik legfontosabb alakjáról és legfontosabb korszakáról beszél nekünk.

Szent István királyunkról, aki a legnagyobbak közül való.

A legnagyobbak közé tartozik államférfiként, s a legnagyobbak közé tartozik emberként is.

Olyan kihívásokkal teli pályát kellett befutnia negyven esztendő alatt, ami a legnagyobbaknak is ritkán adatik. Olyan kérdésekben kellett döntenie, amelyek csak nagyon ritkán adódnak egy nemzet életében.

Döntenie kellett életről vagy halálról, megmaradásról vagy pusztulásról. Döntenie kellett azokban a kérdésekben, amelyek századokra kijelölték a magyarság útját. Döntései kiállták az idők próbáját.

Magyarország saját jogán, saját erejéből, saját szokásai szerint vált részesévé az európai nemzetek akkoriban formálódó családjának.

Szent István munkája nyomán megkezdődött népünk történetének dicsőséges korszakokkal, viszontagságokkal, tragédiákkal és újrakezdésekkel teli évezrede.

Államalapító királyunknak hihetetlenül nehéz feladat jutott osztályrészül, így lett az élete az egyik legdrágább, leggazdagabb ajándék.

Megnyerte a rákényszerített háborúkat, elvágta a belháborúk fonalát és megvédte az országot a külső ellenséggel szemben is.

A magyarságot a béke, az építkezés és a gyarapodás útjára vezette.

Minden nemzedéknek -ma és a jövőben- meg kell ismernie, meg kell értenie Szent István művét. Azt a művet, amely boldogabb időkben a nemzet életének szilárd alapja. Nehéz időkben támasz, amelyre tekintve mindig újra lehetett kezdeni az építkezést.

Tisztelt Dunaújvárosi Polgárok!

Azt kívánom, hogy államalapító királyunk élete és példája alakítsa a gondolkodásunkat, az életünket!

Adjon erőt Magyarország, a nemzet, Dunaújváros és a dunaújvárosiak gyarapodásához!

Cserna Gábor polgármester Dunaújváros Megyei Jogú Város

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!