Hírek

2016.12.07. 20:55

1956 - Keresik a szovjet támadásban elesett áldozatokat

Dunaföldvár - Két hete emléktáblát avattak Vetési Imre József huszonkét éves biológushallgató emlékére, aki 1956. november 4-én az akkori földvári magyar laktanya ellen intézett szovjet támadáskor halt meg.

L. Mészáros Irma

A helyiek által eddig ismert és a Fehérvári utcai temetőben nyugvó Varga István szakaszvezető neve nem került föl a Honvédelmi Minisztérium által állított táblára, mert nyilvántartásukban nem szerepel a név, feltételezhetően elmaradt a holttá nyilvánítása. A 2016 októberében megjelent Volt egyszer egy tüzérezred Dunaföldvár, 1956 című könyv a hatvan évvel ezelőtti tragikus napokban a laktanyában szolgáló egykori sorkatona, dr. Tóth Miklós visszaemlékező soraira épül. Ebből, illetve a könyv többi írásából az a feltételezés körvonalazódik, hogy azon a napon Vetési Imre Józsefen kívül a Nógrád megyei Varga István az egyetemi tartalékos tiszti hallgatói szakasz szolgálatvezetője (1934-1956) és még két-három ember veszthette életét Dunaföldváron, amikor azon a hajnalon a szovjetek megtámadták a laktanyát.

Vetési Imre József emléktáblájának avatásán a város korábbi polgármestere, a Volt egyszer egy tüzérezred... című kötet kiadója, Nagy Gáborné  Fotó: L. Mészáros Irma

Varga István Őrhalmon élő testvérét egy évtizeddel ezelőtt megtalálta a helytörténettel foglalkozó újságíró, Kiss Éva. A testvér elmondása szerint Varga Istvánnak és még két tartalékos tisztiiskolásnak a halálhírét az őket felkereső kistarcsai katonatárs vitte meg. Lapunk korábbi számában interjút közöltünk dr. Tóth Miklóssal, aki határozottan emlékszik négy-öt koporsó látványára, s egy-két katonatársa, illetve az akkori földvári temetőpásztor mondatai is megerősítik ezt az információt. Ráadásul Somlyai István százados is azt említette, hogy öt koporsót rendelt.

A Volt egyszer egy tüzérezred című könyv anyaga már a nyomdába került, amikor Horváth Zsolt polgármesterhez érkezett egy újabb visszaemlékezés a Budapesten élő dr. Kisari Balla György tartalékos tizedestől. (Az ő memoárjával később még foglalkozunk.)

Dr. Tóth Miklós és a kötet kiadója, Nagy Gáborné, illetve munkatársai az áldozatok felderítésének elkötelezett hívei. Kérik, akinek információja van a földvári laktanyában 1956. november 4-én történt eseményekről és az áldozatokról, vagy akinek szülei, nagyszülei, hozzátartozói itt teljesítettek szolgálatot, s esetleg meséltek erről a napról, jelentkezzenek Nagy Gábornénál az [email protected] ímél címen, vagy a (20) 965-5633-as számon. A helyiek szeretnék a többi áldozat emlékét is megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!