Hírek

2011.08.03. 02:29

Ma állnak munkába a városőrök

Fiatalok és idősek, hölgyek és urak, álláskereső diplomások és szakemberek alkotják a dunaújvárosi városőrök népes csapatát. Mától november végéig több mint harminc ember figyel a dunaújvárosi közterületek tisztaságára és rendjére. Az ötletgazdák csupán annyit kérnek tőlünk: fogadjuk szeretettel őket, és segítsük munkájukat. Ez pedig talán nem is túl nagy kérés...

Szigeti Sándor

Összesen százötven jelentkező közül választották ki azokat, akik most lehetőséget kapnak. A feddhetetlenség és az erkölcsi bizonyítvány alapkövetelmény volt. Valamennyi városőr regisztrált álláskereső volt a dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségen. Itt mindenkinek megvan a saját története. Ám abban nagyon is hasonlóak, hogy fél éve még álmukban sem gondolták volna: hamarosan Dunaújváros utcáin járőröznek .

- Kereskedelmi üzemgazdász volnék, de csődöt jelentett a munkahelyem, ahol korábban dolgoztam, így sajnos állás nélkül maradtam. Természetesen örül az ember, hogy végre ismét dolgozhat, ha nem is az eredeti szakterületén. Más választás egyébként sincs, hiszen ha ezt a munkát nem fogadjuk el, akkor bérpótló juttatásra sem lennénk a jövőben jogosultak - mondja Antal Tibor, aki éppen a munkaszerződés aláírására várt türelmesen a sorban.

Mellette egy másik fiatalember, Koncz Péter. Főiskolai diplomája van, kommunikáció szakon végzett Dunaújvárosban. Most mégis egy egészen más területen kell helytállnia:

- Három éve vagyok állás nélkül, az ember ilyen esetben pozitívan áll hozzá minden lehetőséghez. És biztatnak is minket, hogy aki jól dolgozik, arra akár nyolcórás munkában is számítanak a későbbiekben - mondja Péter.

A városőrök havi bruttó harminckilenezer forintért látják el feladatukat. Azt mondják, hogy bár ez sem számottevően több mint az eddig kapott 28 ezer 500 forintos bérpótló támogatás, mégis van különbség. Munkaviszonyról lévén szó ugyanis a béren túl a járulékokat és a tb-hozzájárulásukat is kifizetik.

Az ötletgazda, Hosszú János arra emlékeztet: az új kezdeményezés költségeit az állam viseli, hiszen a városőrök a januárban bevezetett, úgynevezett rövid idejű közfoglalkoztatás keretein belül végzik munkájukat:

- Öt hónappal ezelőtt született meg a gondolat. Hallottam, hogy több kis településen működik településőrség. Én pedig azt mondtam: miért ne lehetne Dunaújvárosban egy városőrség, hiszen állami finanszírozást is lehet mellé tenni - mondta a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

- Az elképzelés nagyon pozitív fogadtatásra talált a városvezetés részéről. A munkaügyi kirendeltség, a közterület-felügyelet, a Városvédő és a Táborállási Polgárőrség, valamint a rendőrség részvételével létrehoztunk egy munkabizottságot, majd kidolgoztuk azokat a részleteket is, amelyeknek révén ez a foglalkoztatási program az összes jogszabálynak és előírásnak megfelel - hangsúlyozza Hosszú János.

- Abban bízunk, hogy a dunaújvárosiak pozitívan fogadják majd a városőrök megjelenését. Ez minden itt élőnek közös érdeke, hiszen Dunaújvárosban jelenleg mindössze három közterület-felügyelő lát el szolgálatot. Bár a városőröknek intézkedési jogkörük nincs, jelentési kötelezettségük van. Ha például rongálásról, illegális hulladéklerakásról, vagy bármiféle más közterületi szabálysértésről szereznek tudomást, azt szolgálati mobiltelefonjukon jelenteniük kell a Vasmű úti Irodaházban lévő diszpécserközpontnak. A központ továbbítja a jelzést a megfelelő hatóság felé, így rövid időn belül megkezdődhet az intézkedés az adott ügyben - emeli ki a hatékonyság fontosságát Bánkuti Zsolt, aki a városőrök munkáját koordinálja.

A műszakbeosztást tegnap mindenki kézhez vette. A városban egy időben hat járőrpár, összesen tizenkét fő lát el szolgálatot. A reggeli műszak hétkor veszi fel a munkát, és tizenegy óráig dolgozik. A napközbeni műszakba osztottak déltől négy óráig járják a város utcáit. A délutáni műszak pedig négy órától este nyolc óráig figyel arra, hogy minden rendben legyen Dunaújváros közterületein.

- A visszaélések elkerülése érdekében sorszámmal ellátott, Rendezett Dunaújvárosért feliratú mellényben és saját igazolvánnyal dolgoznak a kollégák. Arra kérjük a dunaújvárosiakat fogadják szeretettel őket, és segítsék munkájukat - mondta zárásul Bánkuti Zsolt. Százötven ember közül választották ki a városőrök csapatát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!