Hírek

2012.09.06. 07:23

Interjú az új rendőri vezetővel: ''Nyomozó akartam lenni''

Székesfehérvár - Hétfőn Budapesten beiktatták Fejér megye új rendőr-főkapitányát, dr. Varga Péter ezredest. Szerdán az állománygyűlésen megtörtént a bemutatása is. A csapatzászlót elődjétől, dr. Simon László dandártánornoktól vette át. Az új főkapitánytól interjút kértünk.

Tribolt Lajos

- Rendőrtiszti főiskolát végzett, majd később jogi diplomát szerzett. Miért választotta a rendőri hivatást?
 
- Már a gimnázium harmadik osztályában eldöntöttem, hogy rendőr akarok lenni. Inspirált, hogy szerettem a krimi történeteket, könyveket. A szüleim is azt mondták, hogy inkább az legyek, mint mondjuk tanító. 1992-ben diplomáztam a rendőrtiszti főiskolán, s a szekszárdi kapitányság állományába kerültem. Mindig is nyomozó szerettem volna lenni, olyan, aki elfogja az elkövetőket. Különböző beosztásokban dolgoztam, voltam nyomozó, főnyomozó alosztályvezető helyettes, alosztályvezető. Azután egy évre átruccantam közrendvédelmi osztályvezetőnek, majd bűnügyi osztályvezető lettem. Az jó iskola volt, az ember megtanulta, hogy dönteni kell. Mindegy hogyan, de dönteni kell. Azután 2005. novemberében kineveztek dombóvári kapitánynak. Ott voltam másfél évig. Szép időszak volt az is. Azután 1996-ban dr. Soczó László dandártábornok, megyei főkapitány, aki az első kapitányom volt, kinevezett a szekszárdi kapitányság vezetőjének. Akkor volt egy nyugdíjazási hullám, s kilenc osztályvezetőből csak egy maradt. Meg kellett oldanom.

- Nyilván sikeresen, hiszen előléptették, főtanácsosi címet kapott, most pedig az új beosztást.
 
- Nem csak magamnak köszönhetem, hanem azoknak a kollégáknak is, akikkel együtt dolgoztam. Még szerencse, hogy Fejér megye a szomszédos, nem kellett messze menni. Olyan területre jöttem, amit nem ismerek. Nem ismerem a kollégáimat, néhány felületesebb ismeretségtől eltekintve, mint például a fehérvári kapitány, akivel együtt jártam egyetemre. Ez bizonyos szempontból jó is lehet, mert kívülről érkezve, friss szemmel észre lehet venni olyan dolgokat, amelyeket a hosszú évek beidegződései után talán nem. Rossz, azért, mert az ember először csak nézelődik, de korrekt parancsnoki hozzáállással túl lehet jutni a kezdeti nehézségeken.

- Kapott különleges megbízatást a megyei kapitányság irányításához?
 
- Az a feladatom, hogy vezessem a főkapitányságot legjobb tudásom szerint, a szakma és a lakosság megelégedésére. Mindent megteszek, hogy az eddig tanultak birtokában és kollégáimmal együtt megfeleljek ennek. Ez nem egyszemélyes feladat, a kollégák jó munkája is kell hozzá.

- Várható átszervezés, személyi változás?
 
- Erről még nem tudok nyilatkozni, hiszen alig voltam még itt. Hétfőn volt a hivatalos beiktatásom Budapesten, csak töredék napokat voltam itt. Most szeretnék minden kapitányságra elmenni, beszélni az emberekkel, felmérni a legfontosabbakat. Azután jön majd az az idő, amikor elmélyültebben át tudom nézni, mi az ami jó, mi az, amit szerintem másképpen kellene csinálni.

- A közelmúltban volt néhány ügy, ami az országos sajtóban is nagy visszhangot kapott. Gondolok az ozorai ügyre és a csókakői terület lezárásra...
 
- Valóban voltak olyan esetek, amelyek, a megyei rendőröket negatív színben tüntethették fel, de én biztos vagyok benne, hogy a megye rendőrei jól dolgoznak.

- Létszámbővítés...
 
- Hát igen. Fejér megye mint belső megye nem kapott létszámot a határőrségtől, de tavaly volt létszámbővítés. Az új emberek a kapitányságokra kerültek, ami jó, mivel éppen ott kell jó munkát végezni ahhoz, hogy a megye rendben legyen. Persze a fiataloknak kell egy idő, míg teljesen beletanulnak.
 
- Ön egyelőre bejáró lesz?
 
- Igen. De azután lesz egy szolgálati lakásom és hét közben itt tartózkodom majd. A 18, 19 éves lányaim örülnek Székesfehérvárnak, mert szeretik a kultúrát, a sportot és itt nagyobbak a lehetőségek. De nem lesz gond, az én habitusom olyan, ha éjjel kettőkor szólnak, hogy van valami, akkor autóba ülök és megyek, mert ott akarok lenni a kollégáimmal, amíg meg nem oldjuk a problémát.

- Nyilván ezt is várja el...
 
- A szekszárdi kollégáim szerint annyit várok el másoktól, mint magamtól.

- Még nem beszéltünk a hobbijáról...
 
- Egyetlen egy van, az asztalitenisz. NB II-ben játszom, a bonyhádi klub igazolt versenyzője vagyok. Játszottunk Dunaújvárosban, Polgárdiban, Szabadbattyánban. Részt vettem rendőr Európa Bajnokságokon a rendőrválogatott tagjaként. A sportot mindig támogattam, majd itt is körülnézek, milyen a sportélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!