Hírek

2012.12.05. 20:56

Életműdíj és még sok más az állatorvosok találkozóján

Dunaújváros – A megye állatorvosai tizenegyedszer találkoztak Kulcson – országos és világhírű kollégáikkal.

Pekarek János

Immár tizenegyedszer rendezték meg a Fejér megyei állatorvosok évzáró értekezletét és megemlékezését Kulcson. Talán sokakat meglep, hogy egy ilyen rangos rendezvény helyszíne egy olyan, még a megyében is kevéssé ismert, bár vadregényes fekvésű és kalandos sorsú település, mint Kulcs.

 

A kulcsi állatorvosi értekezlet és megemlékezés közönsége, az elnöki asztalnál balról Móré Attila, Sziebert Gergely és Halász György.Az első sor bal szélén Szücs Ágnes. Áll: Varga István (Fotó: Vohlmann György)

Aki ezen meglepődik, nyilván nem jártas a magyar állatorvoslás történetében. Hiszen az egykori Kulcspuszta (ami már tizenhét esztendeje elszakadt Rácalmástól, és a megye önálló községe) mint nyaralóhely, gyűjtőhelyévé vált e rendkívül fontos tudományág és orvosi gyakorlat hazai legkiválóbb művelőinek. Akiket a szakmában röviden csak „kulcsi hatok”-nak neveznek. Ne is menjünk tovább, míg az ő nevüket fel nem soroljuk! Hutyra Ferenc. Jármai Károly. Kotlán Sándor. Guoth Gy. Endre. Marcis Árpád. Szepeshelyi Andor. Megannyi legendás ember. Akik nélkül aligha létezne ma – de biztos, hogy nem ezen a nemzetközileg is elismert színvonalon – , ez a tudomány. Ezért is rendezte meg itt idei összejövetelét a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc- Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, Kulcs község önkormányzata, az Állategészségügyi és Élelmiszer- ellenőrzési Dolgozók Szakszervezete Fejér megyei alapszervezete, a Magyar Állatorvosi Kamara Fejér megyei szervezete, valamint a Fejér Megyei Állategészségügyért Közhasznú Alapítvány szerdán.

 

A találkozó közönsége: az első sor közepén dr. prof. Fehér Dezső (Fotó: Vohlmann György)

Az ünnepi rendezvény fővédnöke Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott, védnöke Kardeván Endre államtitkár volt. Mint az eddigi tizenegy alkalommal, ezúttal is a tudományág egy kiemelkedő személyiségének szentelték az összejövetelt. Ő Guoth György Endre professzor (1885-1978) volt, aki óriási szerepet vállalt a magyar állategészségügy és az állatorvosképző főiskola II. világháború utáni újjáépítésében, az orvosképzés újraindításában, a szakma kereteinek újjáépítésében.

A néhai, tudásával és magatartásával egyaránt iskolateremtő professzor alakját először Fehér Dezső egyetemi tanár idézte meg. Utalva azokra az időkre, amikor a magyar lótenyésztés világhírű volt. Ne feledjük: a ló még évtizedekkel a II. világháború után is meghatározó tényezőnek számított, a sportlótenyésztés pedig ugyancsak nemzetközi hírnevet vívott ki. A professzorról unokája, Guoth Andrea is beszélt: hangsúlyozva, ő mindvégig felülemelkedett a hatalmi, politikai hívságokon. Oberrecht Kornél visszaemlékezését Varga István mondta el, a szerző betegsége miatt.

 

A  Lancz-életműdíjban részesült Bukovecz Tibor (Fotó: Vohlmann György)

A rendezvényen adták át a Lancz Endre Életmű Díjat Bukovecz Tibor, nyugdíjas kerületi főállatorvosnak. Az „Év Állatorvosa” díjat posztumusz ítélték meg Németh Sándor kerületi főállatorvosnak, aki idén, kevéssel kinevezése után hunyt el. A díjat özvegye vette át. Az Állategészségügyért díjat Szücs Ágnes, az Alphavet Kft. menedzserasszisztense, a kamara irodavezetője kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!