Hírek

2013.03.07. 14:41

Ne gügyögjünk a gyereknek!

Március 6-a a Logopédia Európai Napja, melyet hazánkban második alkalommal rendeztek meg. A kezdeményezés célkitűzése, hogy betekintést engedjen a kommunikációs zavarok sokféleségébe, következményeibe.

Miskei Anita

Az idei év kiemelt logopédiai témája: a specifikus nyelvi zavar, a nyelvi fejlesztés, az olvasás-írás - tájékoztatott Gárdonyiné Kocsi Ilona, aki 16 éve vezeti már a Beszédjavító Intézetet.

- Kevesen tudják, de ma már a logopédusok nem csak az r és a sziszegő hangok helyes kiejtésében segítenek. Foglalkoznak a beszédhang minőségével, a ritmuszavarokkal: dadogással, hadarással, a nyelvlökéses nyeléssel,s a tanulási zavarokkal: diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával is. A nyelvi fejlődés zavaraival a szülők akkor szembesülnek, amikor gyermekük 2,5-3 éves. Fontos, hogy már egy kétévesnek is rendelkeznie kell legalább 50 szavas szókinccsel, amivel tud kommunikálni. Egyre jellemzőbb, hogy ebben a korban a gyerekek nem beszélnek mondatokban, az életkoruknak megfelelő szókinccsel. Sőt, nagyon sok olyan kicsivel találkozunk, aki már betöltötte harmadik életévét és egyáltalán nem beszél, legfeljebb mutogat. A számuk pedig egyre csak nő, melynek okai nem csak az esetleges hallásproblémában, vagy szervi betegségekben keresendők - mondta az intézményvezető. Elmondta, lehet oka hallásprobléma, ami vizsgálattal ellenőrizhető, ilyenkor a gyermek nem hallja a körülötte levőket, s így utánozni sem képes. Ha nincs hallásszervi probléma, tovább kell menni, keresni a baj forrását. Lehet gond, sérülés a gyermek beszédszervi, idegrendszeri területén.

- A szakemberek a probléma feltárását követően megkezdik a beszédindítást, s ezzel egy időben a szülőket is tanácsokkal látják el. Az intézményben komplex vizsgálatot végzünk, melynek során a szülőket is kikérdezzük. Előfordul, hogy egy megkésett beszédfejlődésről van szó, a kicsi később kezd beszélni, kisebb a szókincse. Minden gyermek fejlődési üteme más, hamar utolérheti társait. Van olyan eset, amikor késik a beszéd időben és a minősége is eltérő. Általában halandzsa-szerű, érthetetlen a beszéd. Ilyenkor fennáll a beszédészlelési zavar lehetősége, szótanulási nehézséget tapasztalunk a gyerekeknél, a gondolkodás, emlékezet, figyelem is sérült lehet. Szakember segítségével tízéves korára utolérheti társait a gyermek. Illetve megkülönböztetjük a speciális nyelvi fejlődési zavar esetét is, ahol általában nincs szervi probléma, a gyermek intelligens is, csak a nyelvi területen fejletlen. Megesik, hogy a szülőknek ez fel sem tűnik, mert a gyermek beszél, csak nem találja a szavakat, vagy szórendi hibákat vét, nem tud ragozni, a birtokos viszonyt kifejezni. Ha ezt a problémát nem kezeli szakember, az iskolában lehetnek gondok, mert a nyelvi rendszer náluk nem alakul ki időben. Ezeknél a gyerekeknél gyakrabban jelentkezik olvasás, írás zavar. A gyermeket megismerve, egyéni fejlesztéssel leküzdhetők a gondok - mondta az igazgató. Aki kiemelte, a legfőbb baj, hogy a családok kevesebb időt töltenek együtt, a szülők nem beszélgetnek a gyerekekkel.

- Fontos a jó beszédpélda, az érthető beszéd, ami soha nem gyors. Artikuláljunk, nézzünk a gyerek szemébe. Ne gügyögjünk, a legkisebbekhez sem! Sokat kell beszélgetni, beszédhelyzeteket teremteni, olyan alkalmakat, amikor a gyerek is tud kérdezni a szülőtől. Emellett ölbe kell venni a kicsiket, legyen játékos a kommunikáció, ami felkelti a kisebbek figyelmét. Erre alkalmat adhatnak a közös étkezések is.

 

 

Ellátás a Beszédjavítóban felnőtteknek

A Beszédjavító Intézet 1990 óta önálló, 1997 óta mai helyén, Székesfehérváron az Árpád út 3. alatt működik. 2002 óta ellátja az Árpád úti Óvodában működő logopédiai óvodai csoportot is. Keretében komplex, intenzív, heti háromnál is több logopédiai foglalkozást tartanak a súlyos nyelvi fejlődési zavarral küzdő gyerekek számára. 2006 januárjától a kistérségi logopédiai ellátást is feladatául kapta az intézmény, így jelenleg Székesfehérvár mellett 16 települést látnak el 73 kezelőhelyiségben: iskolákban, óvodákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!