Hírek

2013.05.01. 09:27

Hatszorosába is kerülhet kft-t alapítani

2014. március 15-én új Polgári törvénykönyv (Ptk.) lép hatályba Magyarországon. A változás érinti a társasági jogi szabályozást is.

Klecska Ernő

Az új polgári kódex szerint hárommillió forint, a jelenlegi összeg hatszorosa lesz a minimális törzstőke korlátolt felelősségű társaságok esetében.

- Az átmeneti rendelkezések függvénye lesz csupán, hogy a hárommillió forintos tőkekövetelmény pontosan mikortól alkalmazandó és mely cégekre vonatkozik majd. Ez az új kódexhez kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket tartalmazó külön törvény azonban még nem jelent meg – tájékoztatott Pintér Adrienn jogász, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakértője.

Az egyik lehetséges megoldás az, hogy a jogalkotó csak az új Ptk. hatályba lépése után alapított cégeknek írja elő a magasabb tőkekövetelménynek való megfelelést, míg a meglévő cégeket továbbra is engedi alacsonyabb tőkével működni. A jogalkotó rendelkezhet úgy is, hogy a hárommillió forintos törzstőke követelmény minden kft-re vonatkozik, azaz a korábban alacsonyabb tőkével alapított cégek tőkéjét is meg kell emelni az új Ptk. által megkövetelt szintre.

 

Pintér Adrienn egy fontos változásra hívja fel a figyelmet

Amennyiben a jogalkotó ez utóbbi megoldást választja, további kérdés, milyen határidőt biztosít a cégtulajdonosoknak a törzstőke kiigazítására és mi lesz a sorsa azoknak a cégeknek, amelyek tulajdonosai nem tudják, vagy nem akarják a különbözetet biztosítani.

– Akár cégalapítási dömpinget is elindíthat, ha a jogalkotó úgy dönt, hogy a 2014. március 15. előtt alapított cégeknek nem vagy csak hosszabb átmenti idő eltelte után kell majd megfelelnie az új tőkekövetelményeknek. Ekkor reális esélye van annak, hogy a cégalapítást fontolgatók jelentős része anyagi okokból még az új Ptk. hatályba lépése előtt megalapítja a vállalkozását– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A minimumtőke-követelmény hitelezővédelmi célokat szolgál, így ilyen tőkekövetelményt támasztani a jogszabályban akkor van értelme, ha az mindenkire kötelező, eltérési lehetőség nélkül. Azaz, nem lehet hárommillió forintnál alacsonyabb törzstőkével korlátolt felelősségű társaságot alapítani. Ugyanakkor a minimumtőke-szabály mellett nem szerepel az új Polgári törvénykönyvben olyan kitétel, ami az ettől való eltérést kategorikusan megtiltaná. Ilyen kifejezett tilalom hiányában pedig vita esetén a jogalkalmazón, azaz a bíróságon fog múlni, hogyan ítéli meg az eltérési lehetőség kérdését.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!