Hírek

2013.09.11. 18:32

Helyben is bizonyítana a Bartók társulatának új tagja

Gulyás Hermann Sándor fiatal színművész személyében új társulati taggal bővült a Bartók prózai tagozata.

Szabó Szabolcs

Az új „igazolást” az októberben debütáló Neil Simon darab, a Mezítláb a parkban próbáinak szünetében faggattuk. 

– Ön is újvárosi, hiszen Tiszaújvárosban nőtt fel, az érettségit követően Budapestre került, az életrajza szerint a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházból érkezett Dunaújvárosban. Igazi vándormadárral van tehát dolgunk?

– Pontosítanék, Sajószögeden születem, az iskolákat Tiszaújvárosban végeztem. Középiskolásként már tudtam, hogy a színészettel akarok foglalkozni, így kerültem a fővárosba, ahol a Gór Nagy Mária Színi Tanodájában végeztem. Ezután hat évig játszottam a fehérvári Vörösmarty Színházban. Ha összeszámolom, eddig tíz kisebb-nagyobb színházban játszottam rendszeresen. Nem gondolnám, hogy vándormadár lennék. A színházi világban a szabadúszó élete ilyen, ott játszik, ahol feladatot kap. 

– A prózai darabok mellett számos zenés előadásban is szerepet vállalt. Az előttünk álló évadban a Bartókban mindkét terepen bemutatkozhat majd. Melyik feladat áll közelebb önhöz?

– Mindkettőt kihívásként élem meg, de jelenleg Lendvai Zoltán rendezővel Neil Simon Mezítláb a parkban című darabját próbáljuk itt a színházban, így most erre koncentrálok.


Gulyás Hermann Sándor korábban hat évig játszott a fehérvári Vörösmarty Színházban, most a Bartók társulatának lett tagja, az évadban két bemutatóban is a közönség elé lép (Fotó: A szerző)




- Honnan jött a dunaújvárosi lehetőség?

– Említettem már, hogy még a Szurdi Miklós vezette fehérvári színházban hat évet játszottam. A Valló Péter rendezte Garaczi László darabbal, a Plazmával a Bartókban is játszottunk. A Plazma dramaturgja pedig az a Dobák Lívia volt, aki most a színház művészeti vezetője. Innen a kapcsolat. Jött a felkérés, én pedig örömmel jöttem.


– A színjátszás mellett ír és rendez is. Sőt, az úgynevezett alternatív színházi világban is rutinossan mozog.

– A kőszínházi világ tervezhető. Nagyjából tudod, hogy hol és mikor, mit kell játszanod. Az alternatív közegben pedig mindent magadnak kell előteremtened. Te írod a pályázatot, te futkosol minden után, hogy összeálljon a darab. Mindez ugyan szabadságot ad, ám nagyon kemény munkával jár. Jelenleg a Stúdió 13 névre hallgató csoporttal dolgozunk. Köztünk van Jászberényi Gábor is, akit a dunaújvárosi színházlátogatók is ismerhetnek, a Kabaré című musical-ből.

– Mire számít itt Dunaújvárosban?

– Jelenleg Tőkés Nikolettel, Vándor Évával, Farkas Erikkel és Kiss Attilával próbálunk. Személyükben remek színészeket ismertem. Minden városban más és más a közönség. Szeretnék a helyi publikumnak is bizonyítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!