Hírek

2013.10.14. 18:05

Ősmagyaros játékok Rácalmáson

Rácalmás - Különleges vadászat volt szombaton a Nagy-szigeten. Íjászok tették próbára tudásukat -természetesen nem élő állatokra lőttek, hanem életnagyságú figurákra.

Körmendi Erzsébet

A 3D íjászversenyt - amilyet a Rácalmás SE Vajk Íjász Szakosztálya is rendezett múlt szombaton - az különbözteti meg a terepíjászattól, hogy nem kihelyezett céltáblákra lőnek a résztvevők, hanem életnagyságú állatfigurákra. A versenyzők nem nézhetik meg lövés előtt alaposan a célállatot, nem mérhetik fel a távolságot, hanem érzékeikre, becslésükre hagyatkozhatnak. E körülmények miatt hasonlít ez a verseny annyira a vadászathoz, őseink zsákmányszerző portyáihoz.

Szekszárdról, Őrkényből, Békéscsabáról, Szegedről, Budapestről, valamint a környező településekről, Kulcsról, Daruszentmiklósról egyaránt érkeztek íjászok, így a rácalmásiakkal együtt mintegy százharmincan bizonyítottak a Nagy-szigeten, ideális környezetben kialakított versenypályán. Három kategóriában lehetett nevezni: a versenyzők tradicionális, vadászreflex és csigás íjak különböző fajtáival egyaránt megmutatták, hogy remekül bánnak a fegyverükkel, és olyan nehézségek sem okozhatnak nekik problémát, mint például a tó átlövés.

A versenyt megalapozó kiváló hangulatról a Vajk gárdája gondoskodott: a helyszínen sütött isteni fűszervajas kiflivel fogadták az érkezőket, és már reggel elkezdték a házias gulyás készítését a hatalmas bográcsban, hogy a terepről visszatérőket finom ebéddel vendégelhessék meg.

A rendezvény fő szervezője, Tóth Balázs elmondta a helyszínen, hogy ő voltaképpen szülőként kezdte. A gyermekei jártak az iskola íjász szakkörébe, és vele is megkedveltették ezt a kiváló sportot, amely Rácalmáson olyan nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években, hogy kinőtte az iskolai kereteket és a sportegyesület szakosztályává lépett elő.

A Vajk remek versenyzőket nevelt ki, ifjúsági kategóriában Füle László Gábor Európa-bajnoki második, Bényei Ákos harmadik helyezést ért el. A világbajnokság a nagy álom, amelyet Gödöllőn rendeznek meg jövőre - tette hozzá Márta István, a szakosztály elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!