Hírek

2013.11.08. 06:50

Földközi légi expedíció

Földi Zoltán és Hankusz Kálmán egy Cessna géppel körbe repülnék a Földközi-tengert.

Anda Fábián

 

Nyolcvan évvel ezelőtt Bánhídi Antal és Bistis Tibor a Földközi-tenger partvidéke mentén kisrepülővel tették meg ezt a nem mindennapi utat, ennek állítana emléket Hankusz Kálmán - aki dunaújvárosi illetőségű fotós - és Földi Zoltán pilóta, az expedíció megálmodója.

Mivel az útvonal fél Európát, majd afrikai országokat érint Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot, majd Marokkó, Algéria, Líbia, Egyiptom, Szíria, Izrael. Törökország után ismét Európa egén repülnének, érintve Görögországot nagy vonalakban.

- Az expedíció sok államot és repteret érint, ezért különösen nagy szervezést igényel - részletezte Hankusz Kálmán, aki jövő év elejére tervezi a nagy utazást.

- Számos kihívással kell szembenézni, ugyanis az észak-afrikai államok politikai, komoly diplomáciai gondokat jelenthetnek, néhány országban nemrég még háború dúlt.

Hankusz Kálmán foóriporter és társa, Földi Zoltán pilóta merész tervet dédelget: 2014-ben egy kisrepülővel kerülnék meg a Földközi-tengert, emléket állítva nagy nevű elődeinknek (Fotó: Hankusz Kálmán)

 

Technikai gondok miatt nem aggódik a csapat, az üzemanyagvételezést megoldják a helyi töltőállomásokon, remélhetőleg a repülőgéppel nem lesz baj, gond nélkül bírja majd a többezer kilométeres utat, a terhelést.

Hankusz Kálmán az út minden fontos pillanatát megörökíti, több gépvázat, objektívet visz magával, memóriakártyákra menti az anyagot, majd laptopon archíválja a sok ezer képet a tervek szerint. Az út nyomon követhető lesz az interneten is, a beépített navigációs rendszer segít ebben a nem mindennapos kaland figyelemmel követésében. A két kalandor reméli, hogy ha ez az expedíció összejön, megszervezhetik a Földet megkerülő utat, az összes kontinens megkerülését. Így kapcsolnák össze a földrészeket, nemzeteket.

Az expedíció részleteiről a Hírlap is beszámol majd.

Légifotók Európa legszebb helyeiről

A légifotózás közel sem olyan egyszerű, mint elsőre hallatszik, több nagyfelbontású fényképezőgép is szükségeltetik, hiszen a magasban nincs lehetőség objektívet cserélni, könnyen lehet, hogy menet közben kiesik a drága eszköz - főszereplőnk ilyen történetet is elmesélt, amikor egy ismerőse ˘megreptetett˘ egy objektívet...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!