Hírek

2013.12.30. 16:50

Visszatekintés 2013-ra - Vasműsök gondban

Dunaújváros - Hagyományainkhoz híven sorra vesszük a mögöttünk lévő év fontosabb, érdekesebb eseményeit. Íme!

Pekarek János

Rácalmási tengerészekről és a hajózásról rendeztek kiállítást a kisváros művelődési házában a nyár kezdetén. Az ötlet Tímár Ottó Rácalmáson élő egykori tengerészé. A magyar hajózás 165 évét felölelő tárlat egyben bemutatta a folyami hajósok életét is.

Ismét megrendezték a nyári Dunaújvárosi Diákköztársaságot: a háromnapos DUDIK-fesztiválon többek között a Tankcsapda, az Alvin és a mókusok, a Supernem, a Kowalsky, Péterfy Bori és a Love Band lépett fel a korábbi EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) helyszínén, az újvárosi kempingben.

Négy nap és négy éjszaka alatt kétezerháromszázharminchét kilométert, egyéni csúcsot vonatozott Gerencsér Tamás dunaújvárosi középiskolai tanár Magyarországon. Mindezt az 500+ kedvezményes vasúti jeggyel és a MÁV Start kedvezménnyel, többek között Budapest, Debrecen, Szeged, Baja, Székesfehérvár, Győr, Komárom, Kaposvár és Pincehely érintésével.

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Szalki-szigeten a Magyar Családok és Termékek Napját. A hasonnevű egyesület elsősorban a jóminőségű hazai, főként házi vagy kézműves termékek elterjesztése, megismertetése érdekében, a magyar családok hasznára szervezte az összejövetelt. Amelyen jelentős kultúrműsor is volt: például fellépett Vesztergám Miklós kalocsai tárogatóművész is, aki egyben a Szent Koronáról is tartott érdekfeszítő előadást.

Értékteremtő Önkéntes Programot indított a Hankook Tire Magyarország Kft. dolgozói számára Dunaújvárosban, Kulcson, Simontornyán és Mezőfalván. A dolog lényege, hogy a dolgozók találják ki, hol, miben lehetne segíteni egy-egy település lakóinak, ők készítik el a költségbecslést és az anyagszükségletet is, míg a gyár megveszi a szükséges kellékeket. Ezután az önként jelentkező dolgozók elvégzik a munkát. Idén volt az első ilyen alkalom, tizenkét rendkívül kreatív önkéntes programot valósítottak meg, majdnem száz önkéntes részvételével. Például óvodai kerítést festettek, játszóudvart szépítettek, vagy túzoltószertárt újítottak fel.

Tizenhatodszor találkoztak Dunaújvárosban fúvószenekarok és mazsorettcsoportok. A nemtzetközi fellépésen négy zenekar és öt tánccsoport bűvölte el a belváros közönségét.

Váratlan fordulatokban gazdag tárgyalásokat folytattak a Dunaferről városunkban és a székesfehérvári kihelyezett kormányülésen. Varga Mihály pénzügyminiszter délelőtt tagadta, hogy visszavásárolnák a vasművet, délután bejelentette: még a héten ajánlatot tesznek rá.

Szeptemberben mutatkozott be lapunkban egy rendkívül rokonszenves fiatalember, Polonkai Zoltán, aki villanymotoros repülőmodelljére szerelt miniatűr kamerájával készít remek légifelvételeket Dunaújvárosról majd teszi fel e filmeket az internetre. Ez is városmarketing, méghozzá kiváló!

Tovább folytatódik az egykori Zöld Rendelő agóniája. Szellemház lett az egykori orvosi rendelőintézetből. Az aulában szeméthegyek magasodnak, az alagsorban szivárog a víz, az ablakok betörve, az épületbe hajléktalanok költöztek.

Rohonczi ROHO István szobrászművész háromtermes önálló kiállításával nyitotta meg őszi idényét a város Kortárs Művészeti Intézménye: Rohoizmus A kézhezállóvá formáltak elengedése címmel.

Munkásgyűlést rendeztek a vasmű kultúrtermében a cég érdekvédelmi szervezetei. Itt elhangzott, hogy a cégvezetés kitart a tervezett ezerötszáz fős elbocsátás mellett, az I. számú nagyolvasztó felújítása pedig jövő tavaszra csúszik.

Címkék#vasmű#2013

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!