Hírek

2016.04.11. 16:10

Hogyan él Jovány Barbara?

Dunaújváros - Röpke háztűznézőben jártunk egy szárnyaló kedélyű fiatal lánynál, aki élete első önálló lakását élvezi.

Pekarek János

Mi még nem jártunk Jovány Barbara felújított lakásában a beköltözés után. Emlékeznek: Barbara az a vak leány, akit lapunk is, de elsősorban barátai, volt tanítónője, ismerősei, majd a városi önkormányzat és annak vállalkozása, a DVG Zrt. támogatott otthonáért.

Barbara ugyanis (egyik utolsó élő rokona: nagyanyja halála után) örökölt egy kétszobás lakást, ami élete első önálló otthona lehetett volna - csak alapos felújításra szorult. Erre viszont nem volt pénze a féltestvérével zaklatott viszonyok között élő fiatal nőnek.

Fotó: Ady Géza

Előbb tanítónője, Husztiné Pákozdi Gabriella rendezett ezért a Bartók Kamaraszínházban jótékonysági estet, aminek bevételéből elkezdték a felújítást, majd olvasóink gyűjtöttek pénzt e célból, végül az önkormányzat és a DVG Zrt. állt az ügy mellé.

Meg is írtuk, hogy Barbara idén februárban beköltözött új otthonába, a tűzoltóság, a rendőrség és a büntetésvégrehajtás markos önkénteseinek segítségével. Majd sokáig pakolt, rendezkedett.

Hétfőn minket is vendégül látott ott. Hótiszta lakást láttunk, igazán otthonosat, amit részben Barbara, részben barátai tartanak rendben. Minden működik. Barbi 27. szülinapját már ott ünnepelték a barátok március 22-én. Jól!

És Barbara mindenkinek nagyon köszöni...

Hozzá vagyok szokva szapora beszédű emberekhez - de ez a tempó még nekem is sok volt! Ennyire feldobott, vígkedélyű embert ritkán látok, mint Barbarát, akit jókedvben követni igazán nehéz!

Kiállítása volt,. alkotóházba jár, közlekedni és főzni, háztartást vezetni tanul, terveket sző, színházba megy, utazik, takarít, élvezi a hajmosást új, pazar sarokkádjában, egyszóval: minden jel szerint boldog.

Tanulhatnánk tőle!

Barbara hatéves kora óta vak, az élet alapvető dolgaiban is segítségre szorul, de nem adja föl!

Valahányszor vele találkozom, az jár a fejemben: leckéket kellene vennem tőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!