Hírek

2014.09.30. 18:58

21 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet a vasmű

Dunaújváros – Nyilvánossá vált a vasmű tavalyi mérlegbeszámolója. Ellentmondásos a kép, az eredmény pedig: mínusz.

Pekarek János

Veszteségesen zárta elmúlt évét az ISD Dunaferr Zrt, tette közzé a napokban a portfolio.hu a cég 2013., nem konszolidált eredménybeszámolójára hivatkozva. Az adatokból viszont nem csak rossz hírekről értesülhettünk: az összkép meglehetősen érdekes, helyenként talán ellentmondásosnak is nevezhető. A zrt. mérlegbeszámoló szeptemberben vált hozzáférhetővé a nyilvánosság előtt.Tehát a vasmű 21 (huszonegy) milliárd forintos mínusszal zárta a 2013. évet. Ez főként a csökkenő árbevételnek volt köszönhető –de emellett csökkentek a cég működési költségei is.

A Dunaferr-ben tavaly megkezdett átszervezések következtében csökkentek az üzemi veszteségek, áll a beszámolóban. Ez elsősorban az anyagköltségek visszaesése, mérséklődése miatt következett be. Ez a kedvezőnek tűnő tendencia azonban más hatásokkal együtt érvényesült.

A Dunaferr eladósodottsága is emelkedett az elmúlt évben: ebben főként az anyacégtől, a Donbass konzorcium donyecki üzemeitől kapott import alapanyag-szállítmányok játszották a fő szerepet. A Dunaferr árbevétele a mérlegbeszámoló  adatai szerint 8 (nyolc) százalékkal csökkentek, 271 milliárd forintra. Ez a portfolio.hu összehasonlítása alapján nagyjából a 2007-es szintnek felel meg. A közelmúltban a legmagasabb árbevételt 2008-ban, a pénzügyi világválság előtti utolsó évben érte a vasmű: akkor 333 milliárd forintot kasszíroztak. Az árbevétel visszaesésének fő oka a nemzetközi acélpiaci árak csökkenése volt. A piac a jelek szerint egyre gyorsabban hullámzik mostanában.

Kedvező jel lehet, hogy 2013-ban megállt a működési költségek emelkedése, az elmúlt három esztendő után: ezek összege 336 milliárd forintról 301 milliárdra mérséklődött. Az anyag jellegű ráfordítások pedig 26 milliárd forinttal csökkentek: ebben is a mintegy tízszázalékos nemzetközi piaci áresés játszott közre. A tavalyi eredményekről megkérdeztük dr. Mezőközy András humánigazgatót, a cég szóvivőjét is. Mezőközy azt mondta: nem kívánja kommentálni a számadatokat: abból mindenki levonhatja a megfelelő következtetéseket. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az ISD Dunaferr Zrt. a továbbiakban is elkötelezett a költségek csökkentésében, vagyis folytatják az ezirányú munkát. Nagyon fontosnak tartják ugyanis, hogy növeljék versenyképességüket a hasonló nagyságú cégekhez képest. A veszteségek a tavalyi acélpiaci árak miatt alakultak úgy, ahogyan az az adatokból kiderül, jegyezte még meg a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!