Hírek

2014.11.24. 17:46

25 éve írtuk - Vitték, mint a cukrot

Dunaújváros – Bérről, munkanélküliségről érdeklődtek 1989 novemberében a vezértől a vasműsök.

Pekarek János

Fórumra gyűltek össze a vasmű dolgozói november 21-én a vállalat kultúrtermében. Nyílt, őszinte és tárgyilagos válaszokat várva dr. Szabó Ferenc vezérigazgatótól átszervezésről, munkanélküliségről, bérekről és lehetőségekről... – írta a DH 1989. november 24-én. A vezérigazgató elmondta, hogy pénzügyi gondok miatt gyakorta kritikus pillanatokat élt át a vasmű az eltelt közel tizenegy hónap alatt. Ennek ellenére 110-120 millió dollár nyereséget értek el tőkés piacokon értékesített termékeik révén. A jövőről elmondta, hogy a vasmű alapvetően állami tulajdonú vállalat marad, amely további fejlődése érdekében bel- és külföldi tőke bevonására fog törekedni. Létszámot is átcsoportosítanának.

Ez nem elbocsátást jelent, hanem a vasműn belüli áthelyezéseket. A meglevőkön kívül új munkalehetőségeket is teremtenek, azáltal, hogy új területeken és új termékekkel fog próbálkozni a vállalat. Közben a lemezfeldolgozósok kérték, hogy hozzák nyilvánosságra a vezetői jutalmak összegét.

Megalakul a Munkástanács: a vasmű Munkástanácsa november 23-án előkészítő ülést tartott. A húszfős alapító tagság legfőbb céljául a munkásönkormányzat érvényesítését tűzte ki, első lépésként nemzeti vagyonalap létrehozását és ennek területi vagyonkezelő központjainak felállítását akarja elérni.

A vasmű szakszervezeti bizottsága kedvezményes kristálycukorvásárt szervezett. Az ercsi cukorgyárból szállították három napon keresztül a vállalat főbejáratához ötvenkilós zsákokban a cukrot. Az első árusítási napon ötvenegy tonna fogyott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!