Hírek

2014.09.18. 17:10

540 széchenyis szállt hajóra csütörtökön reggel

Dunaújváros – A Börzsöny meghódítására indult csütörtök reggel a Széchenyi gimnázium, mégpedig hajóval...

Szabó Szabolcs

Hét szűkös esztendő, két kimaradt hajókirándulás után ismét vízre szállt a Széchenyi István Gimnázium legénysége. A Hunyadi névre keresztelt folyamjáró 540 széchenyissel hajózott ki csütörtök reggel a dunaújvárosi hajóállomásról. A veretes hagyományoknak megfelelően a már a fővárosban tanuló és dolgozó egykori széchenyisek Budapest hídjairól és a rakpartról üdvözölték a jelenlegi hajós diákságot. A Hunyadi csütörtökön kora este kötött ki Nagymarosnál, innen három részre oszlott a legénység, a végállomás Kisinóc, Törökmező és Csattogó-völgy volt. Pénteken túranappal folytatódik a börzsönyi kaland. "Valami iskola elárasztotta a Börzsönyt..." – a pedagógusok és diákok visszaemlékezése szerint a legutóbbi, 2007 őszén levezényelt túrán így nyugtázták a helyiek a Széchenyi István Gimnázium börzsönyi kitelepülését.

Útra kész a legénység. Csütörtökön reggel hét órakor már a beszállásra várt a lelkes diákság.

– Tavaly ünnepeltük az intézmény 60. születésnapját és már akkor felmerült, hogy ha lehetőség van rá, ismét szálljunk hajóra és kiránduljunk egyet a Börzsönyben. Hosszú évtizedeken át ez a program jelentette a széchenyis identitás egyik alapját. Éreztük, hogy újjá kell élesztenünk e hagyományt. Hét éve hajóztunk ki legutóbb, a négyévente jelentkező túra akkor azért szakadt meg, mert nem találtunk Nagymaros és környékén olyan megfelelő adottságokkal rendelkező táborhelyet és szállást, amely 500-550 főt el tudott volna szállásolni. A közelmúltban korszerűsítették a szálláshelyeket, így most három táborhelyre, Törökmezőre, Kisinócra és a Csattogó-völgybe vonulhatunk be – jelentette a Hunyadi fedélzetéről csütörtökön délbe az intézmény igazgatóhelyettese, Szűcsné Dr. Harkó Enikő, aki elárulta, hogy a jelenleg Budapesten élő egykori gimnazisták a főváros hídjairól üdvözölték a Hunyadi legénységét. A széchenyisek természetesen a hajón sem unatkoztak. A kihelyezett ifjúsági napon a pedagógusok is beöltöztek, a népszerű testnevelő tanár, Balogh Dávid például szőke sellőnek állt.

A Hunyadin a különböző humoros játékok mellett zumba oktatás is várta a diákságot, a teljes üzemben zakatoló diszkó mellett.  Az ötszáznegyven főből álló vidám legénység fél ötkor szállt partra Nagymaroson, innen buszok vitték a táborhelyre a kirándulókat. Este pedig tábortűz mellett lazíthattak a diákok. Péntek reggel korán kelnek a széchenyisek, ugyanis a program szerint túranap vár a résztvevőkre. Az osztályok előzetesen maguk dönthettek arról, hogy a Börzsönyben merre kalandoznak majd.

A nappali túra mellett természetesen éjszakai menetelésben is lesz részük az erre vállalkozóknak. Hogy mi vár még a következő napokban a gimisekre? Bulik, tábortűz, némi tanársokkoló – legalábbis ez szerepel az intézmény honlapján olvasható műsortervben. Egy biztos, unatkozni nem fog a Börzsönyben a Hunyadi hajó legénysége. A régi diákok történetei alapján egy életre szóló élménnyel lesznek gazdagabbak a jelen diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!