Hírek

2013.08.22. 05:16

60 éves a Bartók színház, az ünnep a Ligetben keződik

Dunaújváros – Szinte az egész előttünk álló kőszínházi évadba belekóstolhatunk szeptember első hétvégéjén. Idén hatvan éves a város színháza.

Szabó Szabolcs

A hónap elején ért véget az idei nyáron nagy sikerrel és tartalmas kínálattal visszatérő Petőfi Művészeti Liget és szeptember első hétvégéjének vasárnapján máris egy családi piknikre csábít a színház. Az előttünk álló évad számos tekintetben is különlegesnek ígérkezik, a teátrum idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját. A színháziak természetesen erre is nagyon készülnek.

A szeptember elsejei pikniket a Petőfi Liget „Árnyas” szegletében déltől a Hintayo kezdi. Hogy pontosan mi is ez: olyan művészeti alkotás, amely nem csak meglepő vizuális élményt nyújt, hanem az óriás játék fedélzetén egyidőben korosztálytól függetlenül, akár 50-70 embert szórakoztat ringatózással. A mozgalmas bemelegítés után, 16 órától nyit majd a kalandpark: Egyedi tervezésű és kivitelezésű ügyességi játékok kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kötélpálya, tűzsárkány, tűzoltós párbaj és még számos kalandos, izgalmas érdekesség várja majd a merész vállalkozókat. Izgalmakban a folytatásban sem lesz hiány, hiszen ismét jelentkezik a Mesterségek Bölcsője alkotóház, ahol a kicsik és nagyok egyaránt remekül szórakozhatnak majd.

Az ajánlat szerint bőrművesség, kosárfonás, nép játékok, modern textilmunkák, mézeskalács készítés és arcfestés várja a gyerkőcöket és a szülőket. Hagyomány, hogy víg vásári komédia nélkül nem búcsúzhat a nyártól a Petőfi Művészeti Liget, a jövő héten vasárnap a Langaléta Garabonciások kábítják majd a publikumot. A zajos és vidám felvezető után igazi ínyenc programmal készülnek a Bartók színház művészei.

„A Bartók 60” címet viselő sűrítményben igazi ünnepi produkciót láthat a nagyérdemű. Sőt, a sikeres Liget színházi bemutatkozás után ismét színpadra perdül majd a Bartók Táncszínház új társulata, amelyet Vári Bertalan vezet szeptembertől. Este fél hét magasságában lesz hallható a Csodalépés, Rátóti Zoltán színművész első szólólemeze, amelyet zeneszerzőként is teljes egészében ő jegyez. A hangszerelés elsősorban gitárokra és ütőhangszerekre épül, Juhász Gábor munkája. Az album különlegessége, hogy a dalok strukturált sorozatában az előadó személyes és színészi regisztereinek sokasága hangzik fel. A valóságostól az idézőjelesig bontakozik ki az emberi sokszólamúság, amelyben a szerepek és a lelkiállapotok, stációk összhangzó dramaturgiára törekszenek. A férfi, aki utat keres; a színész, aki hangot keres. Zárásként, az est leszálltával előbb egy látványos fényfestsé borítja be majd a ligetet és teátrumot a Méhkas Dia Projekt előadásában, majd este fél kilenctől városunk egyik büszkesége, a Quintia hölgykoszorúja mutatja meg ismét, hogy számára mit is jelent az a gyűjtőfogalom, hogy világzene.

A bemutatott programsor természetesen nem teljes, hiszen a ház, azaz a Bartók az idei pikniken is kitárulkozik. A színház aulájában többek között meseelőadásainak díszletei, jelmezei és kellékei várják a gyermekeket. „Láss ezer csodát” – idézhetjük a Quimby zenekart, hiszen valóban varázslatos programmal nyit az idei kőszínházi évad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!