Hírek

2014.12.08. 19:20

Jó tempóban halad a 62-es út felújítása

Dunaújváros – Az ütemterv szerint halad és jövő nyárra elkészül a 62-es főút Dunaújváros és Székesfehérvár közötti teljeskörű felújítása és megerősítése.

Gallai Péter

A tavasszal kezdődött munkálatok során 11.5 tonnás tengelyterhelésre erősítik a burkolatot és a tízméteres koronaszélességet tizenkettőre növelik. Újdonság, hogy Magyarországon itt alkalmazzák először teljes hosszban az úgynevezett hideg remix eljárást.

Ezzel a speciális, harminc tonnás géppel darálták be a régi aszfaltrétegeket az útalapba

A hideg remix eljárás lényege, hogy a meglévő aszfaltréteget nem bontják fel és szállítják el egy lerakóhelyre, hanem azt egy finom szemszerkezetű anyag, cement és víz hozzáadásával a helyszínen egy speciális, harminc tonnás gép segítségével bedarálják. Az így elkészült anyagból terítés és hengerelés után rögtön elkészíthető a teljesen új útalap, amelyre még három réteg aszfalt kerül. A beruházás legfrissebb állásáról Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője adott tájékoztatást lapunknak:

- November végéig a vállalkozó az elkészült szakaszokon padkaépítést, felfestéseket, a buszperonok aszfaltozását, valamint a várók visszaépítését végezte. Aszfaltozási munkálatokat végeztek még például a szabadegyházi csomópontnál. A félpályás forgalomterelések 2015. március 15-ig szünetelnek, a szintkülönbségeknél, a megfelelő rámpa kialakítások mellett, 40 kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe, míg szinte a teljes szakaszon 60 kilométer per órával lehet csak haladni. Sebességkorlátozás egyedül az I-es szakaszon, Dunaújváros 6-os úti körforgalma és az M6-os autópálya csomópontja között nincsen, ugyanis itt már koronán belül elkészült a pálya.

Loppert Dániel ismertette azt is, milyen fázisban van a többi szakasz.

Az M6-os autópálya csomópontja és Perkáta körforgalmú csomópontja között a kilenc kilométerből nyolc kilométer a kötőréteg szintig elkészült.

Perkáta és Szabadegyháza ipartelep között a kötőréteg szintjéig elkészült a kivitelező a munkákkal.

Szabadegyháza ipartelep és Seregélyes elkerülő között az öt kilométerből három kilométer elkészült a kötőréteg szintjéig

Seregélyes és az M7-es autópálya csomópontja között az öt kilométerből 4,3 kilométer elkészült a kötőréteg szintjéig.

- A téli időszak alatt a párhuzamos földutak, vízelvezető árkok kialakítása és közműkiváltás történik majd. A kivitelezés ütemterv szerint halad. A beruházást nettó 7,09 milliárd forint értékben végzi a közbeszerzésen nyertes Strabag Kft. A kivitelezés 75 százalék uniós és 25 százalék hazai forrás biztosításával valósul meg és 2015 nyarára fejeződik be tette hozzá a kommunikációs vezető.

Dunaújvárosban a Magyar Közút Nzrt. a napokban kilencvenmillió forintból, mintegy kilencszáz méteres hosszon felújította a kezelésükben lévő Magyar út legrosszab részét. Az aszfaltozás után a helyi üzemmérnökség elvégezte a padka kialakítását, tegnap pedig a felfestést jelölték ki, amennyiben az idő engedi, akkor szerdán ezt megcsinálják. A laktanyánál lévő zebra már elkészült.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!