Hírek

2017.08.02. 17:30

A hosszú élet titka - 95. születésnapján köszöntötték a nagyvenyimi Szloboda Mihályt

NAGYVENYIM - Családja és a település vezetői is köszöntötték tegnap Nagyvenyim egyik sokak által nagyra becsült polgárát, a 95. születésnapját ünneplő Szloboda Mihály bácsit. Tanulságos történetek sokasága.

Szabó Szabolcs

Nem egészen így képzelünk el egy 95 éves urat. Szloboda Mihály szinte a kapuban üdvözölte a felvonuló köszöntő sokaságot, majd az ünneplő szavak után kérdés nélkül megválaszolta az örök fiatalság sokak által keresett titkát: Kérem szépen, én soha nem unatkoztam, mindig volt és ma is van mit csinálnom - jelentette ki Mihály bácsi, akinek - mai szóhasználattal - nem volt könnyű élete.

Mint visszaemlékezéséből kiderült, rádiósként harcolta végig a második világégést, majd a békekötés után útja nem haza, hanem a besszarábiai fogolytáborba vezetett.

Szloboda Mihálynak Vargáné Kaiser Katalin adta át a 95. esztendőt üdvözlő miniszterelnöki köszönő oklevelet tegnap az ünnepelt által épített nagyvenyimi házban   Fotó: Zsedrovits Enikő

- Emlékszem, a szerencsés fogolytársak közül csak páran jelentkeztünk munkára, hiszen legalább ekkor kikerültünk pár órára a lágerből. Bizonyára ez is segített nekem, hogy túléljem a megpróbáltatásokat - elevenítette fel a 95 éves Szloboda Mihály.

Hősünk, Szloboda Mihály a hadifogságból végül 1951-ben tért haza, pontosabban Nagyvenyimre. Itt az első években jó szakemberként házépítési munkálatoknál dolgozott, majd ismerősei rábeszélték, hogy vállajon munkát a Dunai Vasműben. Itt sem a könnyebbik utat választotta. A martinkemencéknél dolgozott kiemelten veszélyes munkakörben évtizedeken át.

Közösen köszöntötték. Gyermeke, unokái, dédunokái és a település vezetői együtt fejezték ki jókívánságaikat tegnap délelőtt a 95. születésnapját ünneplő Szloboda Mihálynak   Fotó: Zsedrovits Enikő

Végül 1979-ben ment nyugdíjba a vasműből. Aki azt hinné, hogy ezután a pihenés évei következtek Mihály bácsinak, az nagyot téved. A remek erőben lévő úr mindig segítséget nyújtott családtagoknak, barátoknak, emellett gondosan művelte a kertet, a szőlőt. Munkabírásáról mindent elmond, hogy a mai napig ő gondozza a két kezével épített ház nem éppen kis kertjét, és bár ha manapság már segítséggel is, de a szőlőművelést sem hagyta abba.

- Világéletemben dolgoztam, ma sem tudnám a napom elképzelni másként - mondta el az őt köszöntőknek. Szloboda Mihályt gyermeke, négy unokája és három dédunokája köszöntötte tegnap. Az ünneplő közösség azzal búcsúzott, hogy a 100. születésnapon mindenképpen újra találkoznak. Így legyen!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!