Hírek

2014.04.18. 16:00

Döntsön: iszik vagy vezet!

Dunaújváros - Húsvétkor se vezessenek néhány pohár bor elfogyasztása után! - figyelmeztet a rendőrség. Szondáznak!

Körmendi Erzsébet

A dunaújvárosi kapitányság dolgozói is tájékoztató szórólapot adtak a sofőröknek az ellenőrzés után péntek délelőtt
Fotó: Ady Géza

Részegnek sem kell lenni, sokaknak elég az alkoholos befolyásoltság ahhoz, hogy olyat tegyen, amit józanon soha. Például: egy-két pohár bor, vagy sör, esetleg pálinka elfogyasztása után felbátorodik, és úgy dönt, hogy autóval megy haza a locsolás után.

Nagy hiba! Meggondolatlanságával veszélyezteti saját és az utakon közlekedők testi épségét, nem beszélve arról, ha esetleg utas is beül az ittas sofőr mellé az autóba...

A korábbi évek tapasztalatai alapján a húsvéti ünnepek ideje alatt a forgalom növekedésével kell számolni a közutakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság Józan húsvét címmel országos kampányt hirdetett, amely csütörtökön kezdődött és egészen kedden reggelig tart. Az öt nap alatt fokozott rendőri jelenlétre kell számítani Magyarország, így Fejér megye közútjain is.

Dunaújvárosban például az erdei tornapályánál ellenőriztek pénteken. Németh Miklós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője pozitív tapasztalatokról számolt be. Felhívták a figyelmet arra, hogy alkohol fogyasztás után a húsvéti ünnepek alatt se üljenek volán mögé. A sofőrök jól fogadták az intelmeket, megköszönték a Józan húsvét tájékoztató szórólapot, és folytatják útjukat.

A következő napokban a rendőrség fokozott ellenőrzése során kiemelt figyelmet fordít az ittas állapotban közlekedő, agresszív, szabályszegő gépjárművezetők forgalomból történő kiszűrésére. A cél a közlekedési balesetek megelőzése, a közlekedésben résztvevők biztonságérzetének növelése, valamint a zavartalan közlekedés biztosítása. Az ellenőrzés a gépjárművezetők mellett kiterjed a kerékpárosokra is.

A húsvéti ünnepek alatt, illetve azt megelőzően a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyorsforgalmi úthálózat, a főútvonalak forgalmának folyamatosságára, a forgalmi torlódások megelőzésére.

Kimerülten vezetni éppúgy kockázatos, mint alkoholos befolyásoltság alatt. Fáradtság jele lehet a gyakori pislogás, a fej elnehezülése, a koncentrációs problémák, a lassult és pontatlan mozgás. Ha ilyet tapasztal, lehetőség szerint adja át a volánt, pihenje ki magát, mielőtt folytatná az útját!

Fáradt állapotban való vezetés esetén fokozott az elalvás vagy a mikroalvás veszélye, amikor az agy egy-egy területe néhány másodpercre kikapcsol. A hangos zene, az ablakletekerés és a koffeinfogyasztás csak ideiglenes éberséget ad. Ezért húsvéti rokonlátogatás előtt szervezze meg saját és szerettei biztonságos hazajutását!

Homokba dughatjuk a fejünket, mondhatjuk, nálunk ilyesmi nem fordulhat elő. De a struccpolitika helyett inkább figyeljünk jobban a fiatalokra! Nem árt tudni például, hogy a kábító- és bódítószerek hatása alatt sem szabad volán mögé ülni: ezeknek a szereknek a hatóideje személyenként változó lehet, a kockázat pedig tovább nő többféle szer együttes használata esetén. Hatásuk függhet a fajtától, a mennyiségtől, az aktuális összetételtől, a használat módjától, valamint a használó aktuális testi-, lelki- és egészségi állapotától is. Jellemző a koncentrációs képesség gyengülése, a reakcióidő növekedése és a kiszámíthatatlan viselkedés. Kábítószer befolyása alatt járművet vezetni ugyanolyan veszélyes és felelőtlen, mint ittasan!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!