Hírek

2016.08.02. 18:55

A bőröm véd engem, én a bőrömet

Dunaújváros – Nyáron jellemzően sokkal több időt töltünk a szabadban, ami ugyan kellemes elfoglaltság, de számtalan veszély leselkedik a bőrünkre. Minden időszaknak megvannak a jellegzetes problémái, amik gyakrabban fordulnak elő.

Balla Tibor

Nyáron a bőrgyógyászok több típusos betegséggel is találkoznak. Ilyenek a napfény által kiváltott bőrproblémák is, de hosszú a sor.

Dr. Gergely Gyöngyi bőrgyógyász szakfőorvos lapunk kérdésére elmondta, hogy a napsütés okozta hatások mellett léteznek a meleg hatására provokálódó problémák és meglepő módon az ebben az évszakban elfogyasztott ételek, italok, gyümölcsök, zöldségek által okozott különböző betegségek.

Meglehetősen sok a köztudatban az olyan téves berögzöttség, mint például a méhcsípéskor alkalmazandó eljárás

A leggyakoribb persze a napfény okozta leégés , a napfény hatására keletkező akut, gyorsan jelentkező tünetek, mint a bőrpír, vagy a hólyagosodás, a bőrgyulladás. De nem mindenki ússza meg ennyivel, belső tünetek, hányinger, hányás, émelygés is előfordulhat. A napégés inkább csak kellemetlen, de biztosan, és viszonylag könnyen gyógyuló elváltozás. Viszont érdemes odafigyelni, mennyi időt töltünk a napfényen, hiszen előhozhat hajlamokat, már meglévő betegségeket, mint a pikkelysömör, vagy a herpesz. De ilyenkor jellemzőek a különböző kórokozók által okozott megbetegedések, hiszen a melegben könnyebben szaporodnak. Ilyenek a gombás, vagy vírusos fertőzések. Az ilyenkor elszaporodó gombás elváltozások többségében a gyógyszertárakban kapható szerekkel rendbehozhatók.

Sokak számára ismerősek az ilyenkor előkerülő allergiás tünetek, de kevesen tudják, hogy maga a fény is tud allergiás, vagy allergiaszerű bőrgyulladásokat okozni, bár a valódi fényallergia nagyon ritka dolog. Inkább olyanokra kell gondolni, hogy a szervezetbe bekerült, vagy a bőrre rákerült anyagok fokozhatják a fényérzékenységet. Érdemes a gyógyszerek mellékletét elolvasni, hiszen vannak olyanok, amelyek nagyon csúnya bőrégést okozhatnak, ha napfényen tartózkodunk szedésük során. Akadnak olyan zöldségek, gyümölcsök is, amelyek a bőrrel érintkezve nagyon kellemetlen, megtévesztő, ilyesztően súlyos bőrgyulladást tudnak okozni.

Dr. Gergely Gyöngyi bőrgyógyász szakfőorvos szerint nyáron nagyon sok a típusos bőrbetegség Fotó: Zsedrovits Enikő

A phytophotodermatitis nevű elváltozás például ilyen, ami kerti növények, zeller, paszternák levének a bőrre csapódásakor nagyon látványos hólyagos reakciót okoznak napsütés esetén. Ilyesztő tud lenni, de a lefolyása általában kedvező, mivel a növényben van egy olyan anyag, ami a bőrt fényérzékennyé teszi. Ilyen például még a füge nedve is, amely hasonló bőrgyulladást okozhat. Ugyancsak kevéssé ismert, hogy az UV sugárzásnak immungyengítő hatása is van a bőrre, ezért gyakoribbak bizonyos betegségek nyáron. Megelőzésként napozáskor a fürdőlepedő használatát ajánlja a szakorvos, elkerülendő a növényekkel érintkezést, illetve a zuhanyozást, hogy lemossuk az esetleges allergizáló nedveket.

Mivel ilyenkor nagyon aktívak a rovarok, gyakoribbak a rovarcsípések is, amik lehet, hogy csak kellemetlenek, de súlyos allergiaszerű reakciót is kiválthatnak a szervezetben. Ez szélsőséges esetben akár halálos is lehet egy darázs, vagy méhcsípés okozta allergiás sokk esetében az arra érzékenyeknél. Ilyenkor bedagad a torok, nem kap levegőt, kitágulnak az erek, leesik a vérnyomás. Nagyon fontos hangsúlyozni, a köztudatban rosszul él, hogy ilyenkor kalciumot kell adni a betegnek. Egyenesen tilos, mivel erősíti a folyamatot. Allergiás sokk esetében a recept nélkül kapható antihisztamin a megoldás. Ugyanilyen fontos, hogy a szabadban tartózkodás után nézzük át, nem kapaszkodik-e belénk egy kullancs - hiszen a mi környékünkön nem ritka a Lyme-kórral fertőzött vérszívó - és minél hamarabb távolítsuk el. A lényeg, hogy a potrohát ne nyomjuk meg!

Kevesen gondolnak rá, de ebben az időszakban a nagy meleg miatt fokozott jelentősége van a tisztaságnak, a rendszeres tisztálkodásnak. Lehetőleg a szokottnál is többször.

Nagyon gyakori ilyenkor, hogy egy egyszerű rovarcsípés elfertőződik. Ha szakember ellátja, akkor gyorsan gyógyul, ám nagyon nagy területen elterjedhet, és fertőzővé is válhat. A napra is érdemes tiszta bőrrel kimenni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!