Hírek

2015.03.16. 18:15

A borzalmakra figyelmeztet: A vagonkiállítást péntekig tekinthetik meg az állomáson

Dunaújváros – A holokauszt borzalmaira figyelmeztet a vagonkiállítás, amely Dunaújvárosban állomásozik a héten.

Körmendi Erzsébet

Az Élet Menete Alapítvány, Novák Ilona múzeumpedagógus vezetésével holokauszt vándor-vagonkiállítást szervezett, amelyet bemutatnak az ország egész területén. Egy korabeli marhavagont rendeztek be, amit a MÁV segítségével és támogatásával körbevisznek az országban és igyekeznek minél több fiatalnak megmutatni, bemutatni, önkéntes tárlatvezetőikkel. A tavalyi évben akadálymentesítették a vagont, amelyben így a különféle fogyatékossággal élők számára is elérhetővé válnak az információk.

Forgács János bácsi a vagonkiállítás részét képező egykori bőröndök között hallgatta a megnyitó gondolatokat a diákokkal együtt. Fotó: Ady Géza

Hatvankilencedik helyszínként Dunaújvárosba is ellátogatott a kiállítás, a pályaudvaron tekinthetik meg az érdeklődők március 20-án, pénteken estig. Az alapítvány képviseletében Gordon Gábor elmondta a hétfői megnyitón: hitet tesznek a a tárlattal amellett, hogy az emberi élethez, méltósághoz minden embernek joga van. Gombos István alpolgármester folytatta a gondolatsort:

– A haláltáborok a gyalázat emlékművei. A táborokba hurcoltakra emlékezni egyet jelent szembenézni a ténnyel: közülünk is bárki ott lehetett volna az ártatlan áldozatok között. Számunkra, mai magyarok számára az emlékezés nem csak a gyászról szól. Az auschwitz-birkenaui tábor felszabadításának üzenete az, hogy az aljas eszmék követői sohasem győzhetik le azokat, akik az élet oldalán állnak. Közös történelmünk és kultúránk üzenete az, hogy a diktatúrák az emberi szenvedés és a halál forrásai – csak a demokrácia teremthet emberhez méltó életet.

Dr. Verő Tamás rabbi mondott fohászt. Mellette Gombos István.

A folytatásban elhangzott: „A város polgáraiként hitet teszünk amellett, hogy az emberi élethez és méltósághoz minden embernek joga van." Mementóként Forgács János bácsi idézte fel azokat a borzalmakat, amelyeket tizenhat éves fiatalként élt át több mint hetven évvel ezelőtt – egyike volt az elhurcolt 463 ezer zsidónak. Gödöllői otthonukban 1944. június 10-én jelent meg a csendőrség a határozattal, hogy jelenjenek meg az egyik köztiszteletben álló zsidó család udvarán egy-két napra való ruhával, élelemmel, mert dolgozni viszik őket Németországba. Még a vagonokba is hittek a hazug szavaknak mindaddig reméltek, amíg birkenaui haláltábor rámpájára nem hajtották őket. A fiatalember életerejének, munkabírásának köszönheti, hogy túlélte mindazt a borzalmat amelyet tegnap elmesélt nekünk. Családtagjai közül csak ő élte túl a munkatábort, édesanyja, testvérei a gázkamrában, a krematóriumban végezték. János bácsi olyan szörnyűségeket élt meg, amelyeknek soha többé nem szabad megtörténniük!

A kiállítás szervezői szeretnék, ha minél több iskolás megtekinthetné ezt az ingyenes kiállítást, akár rendhagyó történelem óra keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!