Hírek

2014.09.10. 13:00

Kisapostagi feltárását mutatja be az Intercisa Múzeum

Dunaújváros/Kisapostag - Az M8-as autópálya építése izgalmas kutatási területtel és feladattal szolgált az Intercisa Múzeum régészeinek. A középső bronzkorból származó leletegyüttes a pénteki kiállításmegnyitón mutatkozik be az érdeklődőknek.

Szabó Szabolcs

Nagyné Hodik Mónika rendezi a pénteken délután bemutatkozó kiállítást a városi múzeumban
Fotó: Kiss Anna/intercisa Múzeum

Az eltemetett múlt bronzkori temető Kisapostagon címmel szeptember 12-én, pénteken új kiállítás jelentkezik az Intercisa Múzeum. A régészeti munkákról és a tárlatról Nagyné Hodik Mónika beszélt lapunknak:

- Kisapostag határában már a múlt század 30-as éveiben is folytak kisebb ásatások, de nagy felületet érintő, részletes feltárásra csak az M8-as autópálya építése kapcsán valósult meg. 2004 nyarán a település határában megelőző feltárások zajlottak, az egyik a 6-os számú főút körforgójától nyugatra eső területen, Kisapostag-Kenderesen.

A múzeumban megrendezett kiállítás az itt előkerült bronzkori temető leletanyagát mutatja be. A lelőhelyen nagyrészt a középső bronzkori Vatya-kultúra népességének telepmaradványai és a valószínűleg hozzátartozó temető került napvilágra. A települést egy mély völgy választotta el a temetőtől, halottaikat a teleptől elkülönítve, de mégis ahhoz közel helyezték örök nyugalomra.

A temető különlegességét az adja, hogy az itt lakó népesség kétféle rítus szerint, más néven birituálisan temetkezett. A sírok nagy része urnasír volt. A halottakat máglyán elégették, majd a hamvakat (néha bronz tárgyakat is) az urnába helyezték, tetejét egy vagy két tállal lefedték, az urna belsejébe vagy mellé bögrét is tettek. Zsugorított helyzetű csontvázas sírból csupán három került elő, egyikük mellé nagyobb bögrét temettek. Az egyik urnából bronz tárgyak kerültek elő: többek között kisebb csüngők és két bronztű. A sírokat nem ásták mélyre, ezért az intenzív talajművelés sok pusztítást okozott. Volt olyan sír, ahol az urnának csak az alsó része maradt meg a hamvakkal, a többi részét a szántás tönkre tette. Mivel a temetőt nem lehetett teljes terjedelmében feltárni, így nem tudjuk megmondani pontosan még mennyi sírt rejt a föld.

A csekély sírszám ellenére a kerámiák rendkívül változatos képet mutatnak, a kiállítás célja az, hogy a látogatók bepillanthassanak e korszak hitvilágába és megcsodálhassák kerámiaművességüket.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!