Hírek

2014.05.12. 18:45

A családi hétvége része lesz az Ezer Lámpás Éjszakája

Változatos programok, Parázs Varázs grillparti, esélyegyenlőségi nap és Ezer Lámpás Éjszakája – mindezt a háromnapos családi hétvége kínálja.

Gallai Péter

A május 23-25. közötti rendezvényről tartottak hétfőn sajtótájékoztatót a Bartók színházban, amelyen a szervezők mellett jelen volt Kárász Róbert, a TV2 műsorvezetője is, aki a 2011-ben indult civil kezdeményezés, Az Ezer Lámpás Éjszakája ötletgazdája. A kampány központjában az eltűnt gyerekek állnak, a programba most Dunaújváros is bekapcsolódik.

Kárász Róbert szerint sokkoló, hogy évente száz gyerek nyomtalanul eltűnik (Fotó: Ónodi Zoltán)

Kárász Róbert megköszönte a lehetőséget, hogy a város rendezvényének ez a társadalmi célú program része lehet: – Idén már kilenc város csatlakozott az eseményhez az eltűnt gyerekek világnapján, ami május 25. Fontosnak tartom, mert sokan nem tudják, hogy Magyarországon a 2012-es statisztika szerint egy kisvárosnyi, 14 ezer tizennyolc éven aluli fiatal tűnt el, de a számok nem nagyon változnak. Ez bődületesen elkeserítő, azért indítottam a programot, hogy erre a jelenségre felhívjuk a figyelmet. Másrészt próbáljuk megtalálni annak az eszközét és azokat a lehetőségeket, amelyekkel ezt csökkenteni lehet. Ennyi gyerek eltűnése megdöbbentő, igaz, többségük előkerül. Ami viszont elszomorító, hogy évente nyolcvan-kilencven nyomtalanul eltűnik, a rendőrség egy év után sem tudja megmondani mi lett a sorsuk – külföldre vitték prostituáltként, bűncselekmény áldozata lett, egyszerűen csak megszökött a családon belüli erőszak elől. Ezért tartom fontosnak, hogy Dunaújvároshoz hasonlóan más település is érezze meg ennek az üzenetnek fontosságát

A műsorvezető ezt követően ismertette vasárnapi programjukat, zenei és kulturális fellépőkkel. Az esemény csúcspontja 21.30 órakor a világító lámpások felengedése lesz, amivel az eltűnt gyerekekre emlékeznek és azok, akik nem szüleik mellett vannak, lássák a fényt, hogy hazavárják őket. (A családi hétvége többi eseményére később még részletesen visszatérünk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!