Hírek

2014.02.11. 15:05

A csatornázás örökös téma Mezőfalván

Mezőfalva - A képviselőtestület tagjai közmeghallgatáson tájékoztatták a mezőfalviakat az idei tervekről.

Körmendi Erzsébet

 

Márok Csaba polgármester  ismertette az idei pénzügyi lehetőségeket

A költségvetésről, a várható fejlesztésekről, a környezeti állapotról, rendezvényekről egyaránt szó volt a hétfői fórumon.  A rendezvényen kiemelt hangsúlyt kapott az utcák állapota, és az elmaradt kátyúzás. Márok Csaba a témánál elmondta, hogy a csatornaépítés miatt a Fehérvári utat kellett sürgősen járhatóvá tenni. A többi helyeken a legégetőbb problémákra koncentrálnak, köztük a Kinizsi utca aszfaltozására. Itt újra hasznosított aszfaltban gondolkodnak.

Hangsúlyban a 2014-es év akár ez is lehetett volna a hétfő délutánra meghirdetett önkormányzati közmeghallgatás plakátjának címe. A közel ötven mezőfalvi előtt megtartott rendezvényen számok helyett az idei év tervei kaptak prioritást. Intézményi fejlesztések, energetikai pályázatok, köz és közlekedés biztonság javítása, valamint egyéb, a lakosságot érintő témák szerepeltek Mezőfalva február nyolcadikán megtartott közmeghallgatásán. A folytatásban részletek, a teljesség igénye nélkül:

Márok Csaba polgármester csak kevés szóban említette a 2013-as esztendő történéseit, inkább a jövő feladatokra irányította a hallgatóság figyelmét. A bevezetőben kiemelte: a 2014-es költségvetést társadalmi egyeztetéssel sikerült kialakítani, a véglegesítéskor figyelembe vették a településen működő civil szervezetek véleményét is. Az idei év fejlesztései várhatóan hasznára lesznek a közösségnek, hiszen a hangsúlyt a környezet állapotának javítására helyezik. A biztonságérzet érdekében tovább bővül a térfigyelő rendszer. Sok év után belátható közelségbe kerül a község Semmelweis utcájának köztudottan legrosszabb minőségű részének aszfaltozása. A szükséges forrásokat ehhez már betervezték a költségvetésbe. Továbbá sor kerül a Kinizsi udvari átjáró közvilágításának megépítésére, és a Bem utca Rózsa utca közötti határrész rendezése sem merül feledésbe.

Tóth Ferenc is hozzászólt a közmeghallgatáson a költségvetéshez. Elmondta, örül az újabb ígéretnek, bár egy kicsit kétkedik

A beszámolót létszám témával folytatta Mezőfalva polgármestere. Az ország több településéhez hasonlóan itt is az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

Az intézményekhez kapcsolódva napirendre kerültek a várható fejlesztések, és az önkormányzat elsősorban a megújuló energiákban gondolkodik. A már nyertes napelemes pályázathoz újabb energiatelep kialakítását tervezik. A művelődési ház után az iskola udvarán is napkollektorokat helyeznének el, így csökkentve az intézmény jelentős rezsiköltségét.

A rendezvényen kiemelt hangsúlyt kapott az utcák állapota, és az elmaradt kátyúzás. Márok Csaba a témánál elmondta, hogy a csatornaépítés miatt a Fehérvári utat kellet sürgősen járhatóvá tenni. A többi helyeken a legégetőbb problémákra koncentrálnak, köztük a Kinizsi utca aszfaltozására. Itt újra hasznosított aszfaltban gondolkodnak.

Janik Gyuláné a járdák síkossága miatt méltatlankodott  (Fotó: Horváth László)

Számos, a települést érintő ügy megbeszélése után a megjelentek közül többen hozzászóltak. Nagy Irén rendszeres fórumlátogató, véleménye szerint nem jó az egészségügyben kialakított három ápolós asszisztencia. Szalai Jánosné a vízszámlák átalány kiszámítását kifogásolta. Akinek a mért hónapban magas fogyasztása volt, annak a hat hónapra eső díjat nehéz kifizetni egyszerre. Tóth Ferenc örömmel nyugtázta a Semmelweis utca aszfaltozásának újabb ígéretét. Janik Gyuláné a közterületi járdák csúszásmentesítését hiányolta. A hozzászólások végén szintén aktuális kérdések hangzottak el, amelyekre elfogadható válaszok is érkeztek.

Végezetül a fórum zárszavában Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere biztosította a lakókat, hogy a jövőben is kész az előremutató párbeszédre.

Nem múlhat el közmeghallgatás csatornás nélkül, akkor sem, ha erről a témáról külön fórumot rendeztek a közelmúltban. A mostani, második beruházási ütem lakókat érintő híre, hogy március elejére várhatóan megkezdődhetnek a rákötések. Erről írásban kiértesít mindenkit az önkormányzat. A művelethez azonban szabályokat kell betartani, amit ellenőriznek is. Pontos információkat a hivataltól kapnak az érintett terület lakói.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!